Helyi közélet

2013.04.17. 10:48

Volt fegyőrét bántalmazta Miskolcon

Miskolc - Egy év börtönt kapott a börtönőrt leköpő, fenyegetőző elítélt.

Miskolc - Egy év börtönt kapott a börtönőrt leköpő, fenyegetőző elítélt.A Miskolci Járási Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 29 éves férfivel szemben, tájékoztatta lapunkat dr. Martossy György a megyei főügyészség szóvivője.

A vádlott korábban már egy tucatnyi alkalommal volt büntetve főleg vagyon elleni bűncselekmények miatt, ezért már közel 6 évet ült börtönben. 2010. májusában az esti órákban Miskolcon a Csermőkei úton a buszmegállóban várakozott a sértett férfi, aki a büntetés végrehajtás (BV) hivatásos állományú tagja, biztonsági felügyelőként dolgozik a BV intézetben. Megállt mellette egy gépkocsi, amiből kiszállt a vádlott, és a fegyőrhöz lépett. Felszólította a férfit, hogy térdeljen le, közben vállainál fogva erőteljesen a földre nyomta, térdelő helyzetbe kényszerítette, és ököllel az arca előtt hadonászva fenyegetni kezdte. Utalt arra, hogy korábban elítéltként került kapcsolatba a börtönőrrel. Azt kiabálta, hogy „Te büdös köcsög, ha még egyszer odabent valakibe beleállsz, meg leszel szurkálva”, majd szemen köpte a sértette és felszólította, hogy takarodjon onnan. Ezután a vádlott beszállt a gépkocsiba és a helyszínről távozott.

A vádlott tagadta bűnösségét, azt állította, hogy a kérdéses napon nem találkozott a sértettel. Az őr azonnal értesítette a rendőrséget és telefonon tájékoztatta parancsnokát és több kollégáját a történésekről.

A vádlott védekezése során több személyt jelölt meg tanúként, egyrészt annak bizonyítására, hogy nem járt a helyszínen, másrészt annak alátámasztására, hogy véleménye szerint az őr bosszúból tett ellene feljelentést. Több elítélt önként jelentkezett tanúnak, hogy a vádlott valótlan állítását alátámaszthassa.

Az ügyben eljáró Miskolci Járásbíróság a bizonyítékok mérlegelése kapcsán arra az álláspontra jutott, hogy a vádlott és az általa megjelölt tanúk vallomása nem hihetők, az azokban szereplő tényállításokat, miszerint a sértett kivel, hogyan viselkedett a börtönben, egyrészt a bv hivatalos nyilvántartásai cáfolták (miszerint az ott megjelölt időpontokban nem kerülhetett kapcsolatba az adott fogvatartottakkal), másrészt az ügyben kihallgatott intézkedő rendőrök és a sértett parancsnoka és kollégái vallomásai, akik arról számoltak be, hogy a sértett feldúlt, zaklatott állapotban volt, a vele történteket élményszerűen adta elő. Mindezek alapján a vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, zaklatás vétségében és becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek és ezért őt 1 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A férfi az eljárás alatt már ismét börtönben volt egy újabb szabadságvesztését kezdte el tölteni. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett a március végén kihirdetett ítélet ellen, így az nem jogerős, tette hozzá Martossy György.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában