Helyi közélet

2013.04.23. 18:32

Tovább dúl a szemétháború

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az önkormányzatok is vétkeztek szemétszállítási rendeleteikkel.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az önkormányzatok is vétkeztek szemétszállítási rendeleteikkel.Nem nyugszanak a kedélyek a szemétszállítási díj körül. Bár a napokban már többször írtunk róla, hogy megyénk sok településén drasztikusan megemelkedtek a szolgáltatás díjai, és ezek okait is kiderítettük. Az emberek azonban nem tudnak beletörődni abba, hogy bár naponta hallanak a hírekben a kormány rezsicsökkentési terveiről, ők a szemétszállítás esetében épp az ellenkezőjét tapasztalják.

Az elmúlt héten kaptunk hírt arról, hogy a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal 49 megyénkbeli önkormányzatot szólított föl arra, helyezze hatályon kívül a szemétszállítási díj áremelésére vonatkozó törvénysértő rendeletét. Eddig ezt három település tette meg. Akik a felszólításnak nem engedelmeskednek, azokkal szemben a hivatal a Kúriához fordul.

Szerettük volna megtudni a kormányhivataltól, hogy mely önkormányzatoknak kell visszavonniuk a rendeletüket és miért, de azt a választ kaptuk, hogy az ügy lezárulta azután, tehát csak később adnak tájékoztatást..

Portálunk azonban úgy tudja, nem csak az volt a probléma, hogy egyes önkormányzatok saját határkörben foglalták rendeletben a szolgáltatás díját, hanem az is, hogy az inflációnál, azaz 4,2 százaléknál nagyobb összegű emelést állapítottak meg, ami szintén törvénytelen.

Monopol helyzetben

A szemétszállítási díjról szól miskolci olvasónk, Berta János levele, aki az egyik Déryné utcai társasház közös képviselője. Sorait elküldte az AVE Miskolc Kft.-nek is, a megyeszékhely hulladékgazdálkodó cégének. Mint írja, a cég 2007-ben átvette az uralmat a szolgáltatás terén, hisz az akkori városvezetés mindenkit kötelezett, hogy csakis vele köthet szerződést. A szolgáltató abban az évben rögtön 50 százalékos emelést hajtott végre, majd 2012 decemberéig további 56 százalékosat. Ez évben pedig bejelentették a további 19 százalékos tarifanövekedést különböző kötelezően megfizetendő díjakra hivatkozva. Berta János azt írja, ezeket a díjakat a cég már rég beépítette áraiba, tehát erre az újabb emelésre nincs szükség. A közös képviselő felvetette azt is, a cég nem a kiürített kukák mennyisége után számláz, hanem az ő esetükben például a meglévő 2 darab 240 literes kuka után. Akkor is, ha hetente csak 1 kuka telik meg. A felvetett problémákat továbbítottuk Molnár Attilának, az AVE Kft. ügyvezetőjének. A „szemetes” témát az ő válaszival folytatjuk.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában