Helyi közélet

2013.04.30. 14:12

Óvatosság, nem pazarlás

Miskolc - Megsemmisítettek 32 köbméternyi zöldséget – az állatoknak se lett volna jó?

Miskolc - Megsemmisítettek 32 köbméternyi zöldséget – az állatoknak se lett volna jó? Pénteken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei razziát tartottak a miskolci nagybani piacon, és összesen 32 köbméternyi káposztát, uborkát, répát és más zöldségfélét zároltak. Ebből 18 köbméternyit pénteken, a maradékot hétfőn semmisített meg a Cirkont Zrt.

Megállapodást kötöttek

Az esettel kapcsolatban felmerült: nem pazarlás-e ez, amikor Miskolcon a vadasparkban tartott állatokkal is meg lehetett volna etetni? Különösen annak fényében lehet érdekes a kérdés, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága a közelmúltban kötött megállapodást a vadasparkkal és az azt fenntartó Miskolci Városgazda Kft.-vel, hogy amennyiben a pénzügyőrök takarmányozási célra felhasználható élelmiszert foglalnak le, azt nem a zúzdába küldik, hanem a vadasparkba, ahol majd az állatok semmisítik meg.

Egy magát megnevezni nem kívánó, de az ellenőrzésben részt vett talaj- és növényvédelmi szakember elmondta, ilyen esetben nincs mérlegelési lehetőségük: amennyiben az élelmiszer származási helye bizonytalan, azt meg kell semmisíteni. Takarmányozási célra sem szabad felhasználni, mert a takarmánynak is származási bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. Takácsné Magi Zsuzsa, a vadaspark igazgatója lapunknak elmondta: sajnálja a 32 köbméternyi zöldségfélét, de a bizonytalan helyről származó élelmiszert nem szabad felhasználni, hiszen nem tudni, milyen vegyszermaradékok vannak benne, már pedig vannak olyan állatok, amelyek az embernél is érzékenyebben reagálnak egyes vegyi anyagokra, az egész rakomány bevizsgáltatása pedig sokba kerülne. Takácsné Magi Zsuzsa szerint ilyen esetekben jobb az óvatosság.

ÉM-SZP


Miskolc - „15 tonna kiváló minőségű zöldséget szállítottak a miskolci AVE szemetes cég telephelyére a helyi nagybani piacról, pedig Észak-Magyarországon sokan éheznek.”   


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában