Helyi közélet

2013.04.22. 16:07

Csak magyarul nem jelent vonzó közlekedést az ATTAC?

Miskolc - Az eredeti terv szerint hétfőn indult volna az MVK Zrt. ATTAC programja, az úgynevezett igényvezérelt közlekedés. Azaz: négy járat esetében, este 8 óra után csak úgy utazhatott volna valaki busszal, ha azt minimum egy órával az indulás előtt jelzi a közlekedési vállalatnál.

Miskolc - Az eredeti terv szerint hétfőn indult volna az MVK Zrt. ATTAC programja, az úgynevezett igényvezérelt közlekedés. Azaz: négy járat esetében, este 8 óra után csak úgy utazhatott volna valaki busszal, ha azt minimum egy órával az indulás előtt jelzi a közlekedési vállalatnál.A kezdeményezés – amelyre uniós pályázati pénzt nyert a cég, mind az ellenzék, mind a várost vezető Fidesz-KDNP koalíció körében felháborodást váltott ki. Pénteken úgy döntött az MVK: nem indítja el a programot. Hogy csak most, vagy soha nem indítja el, erre egyelőre nem kaptunk választ a cégtől. Mintahogy arról is későbbre ígértek információt, hogy ha erre uniós forrást nyert Miskolc, akkor mi lesz ennek a pénznek a sorsa?

Az interneten azonban utána néztünk ennek az ATTAC programnak, amely annyit jelent: vonzó városi közösségi közlekedés az elérhetőbb városokért. A neten talált tanulmányokból pedig kitűnik, más országokban, például Ausztriában, vagy éppen Olaszországban ez valóban vonzó városi közlekedést takar. Azaz például Olaszországban olyan városrészekre korlátozódik, ahol azelőtt nem volt közösségi közlekedés, vagyis plusz szolgáltatása a közlekedési cégnek. Ausztria kisebb városaiban pedig a taxi vállalatok hiánya indokolta, hogy hívásra járjon a busz. A spanyolországi példa is érdekes: télen, a holt szezonban taxik üzemeltetik a menetrendszerinti buszvonalakat. Csehországban pedig ezen programon belül oldják meg a mozgáskorlátozottak szállítását a belvárosba.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában