Helyi közélet

2013.03.11. 12:22

Zászlót bontottak a kisgazdák

Budapest - "A váltásnak elsősorban a fejekben, a napi gondolkodásban kell végbemennie!"

Budapest - "A váltásnak elsősorban a fejekben, a napi gondolkodásban kell végbemennie!"A megújult Független Kisgazdapárt szombati budapesti nagygyűlésén 1200-an vettek részt, Ózdtól a Baranya megyei Csarnótáig, Salgótarjántól Jászberényig. Bár az előzetes hírek szerint összejövetelük "gondolatébresztő" nagygyűlésnek indult, valódi zászlóbontássá kerekedett. A köszöntők sorát a párt egykori minisztere, Boros Imre és a közgazdász-professzor Csath Magda nyitotta. Előbbi a világgazdaság aktualitásait, utóbbi a magyar helyzetet vette górcső alá, s bár színházi nyelven szólva élénk taps követte "fellépésüket", a nagy várakozás a párt talpraállításában főszerepet játszó Hegedűs Péter egykori ismert rádió- és tévériporter, kisgazda elnök beszédének szólt. Elöljáróban átadta a Nagy Ferenc aranydíjat a 10 év utáni első győztes kisgazda polgármesternek, Zórity Zoltánnénak, aki a Baranya megyei Csarnótát irányítja.

Újra teljes létszámban

Már első mondatát hatalmas ovációval fogadták, ugyanis bejelentette: a 105 éves történelmi párt tízéves szünet után újra teljes létszámban indul a 2014-es választásokon. Diagnózisát egy gondolat, a párt új szlogenje köré fűzte:"Légy a hazád gazdája!" Ehhez kijelölte a párt első számú feladatát:Váltás! Véleménye szerint - a legszélesebb tömegekével egyezően - ugyanis a rendszerváltás egyáltalán nem valósult meg. Minden "mozgatható" el lett adva, csupán hatalomtechnikai váltások játszódtak le, s egyetlen védendő "eszköze" maradt a magyarságnak: a föld. Minden eszközzel meg kell védeni - adta meg első számú irányát politizálásuknak. A jelenlegi földtörvény nem alkalmas a föld védelmére - hangoztatta -, ám állnak még jogi lehetőségek rendelkezésre e téren. Mint megjegyezte, azé az ország, akié a föld, s ez van olyan horderejű figyelmeztetés, hogy mindenkinek komolyan kell venni. Továbbra is kiállnak amellett, hogy a vidék felemelkedése nélkül nincs jövője az országnak. Ennek pedig legfontosabb követelménye a földbirtokrendszer újraszabályozása. Támogatjuk a tanyák, falvak újratelepítését, a kis-és középgazdaságok megerősítését a jelenleginél sokkal nagyobb ütemben - fogalmazott.

Foglalkozott beszédében a fiatal vállalkozókkal is, bejelentését taps kísérte:a Független Kisgazdapárt minden 20 és 30 év közötti első vállalkozását regisztráló pályakezdő fiatalnak vállalkozása első évében 100 %-os adó-és járulékmentességet biztosítana 2014-től, majd azt követően is csak lépcsőzetes emelését a terheknek. Ezt csak első lépésnek tekintette abban a folyamatban, amelynek során a fiatalok elvándorlását megállíthatnák. A fiatal családok gyarapodása nélkülözhetetlen a nemzet jövője érdekében.

A váltásnak szerinte elsősorban a fejekben, a napi gondolkodásban kell végbemennie, ez magával hozza új politikus-generáció "kihordását" is. Meg kell találni az összetartozás kulcsszavát, mondatát, akárcsak a finnek tették az elmúlt negyedszázadban. Ők a jó minta a váltás terén, mivel a II. világháború utáni időszak egyik legszegényebb, legelmaradottabb országából virágzó nemzetet, országot teremtettek.

A kisgazdák zászlóbontó nagygyűlését követően a legtöbb hazainduló kisgazda egy rövid mondatot ismételgetett: na végre...!

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában