Helyi közélet

2013.03.18. 11:34

Hepatitis C: Villámcsapásként érte...

Miskolc - „A Jóisten se tudja” – válaszolja István a kérdésre: mikor és hogyan fertőződhetett meg a hepatitis C vírussal.

Miskolc - „A Jóisten se tudja” – válaszolja István a kérdésre: mikor és hogyan fertőződhetett meg a hepatitis C vírussal. – Az orvos is azt tudakolta, kaptam-e régebben vérátömlesztést, vagy mégis mire gyanakszom. Gyermekkoromban volt egy vérmérgezésem, de az olyan régen volt, hogy ha annak kapcsán fertőződtem volna meg, már nem élnék. Beugrott az is, hogy egyszer a fogorvosnál rácsodálkoztam arra: gumikesztyűben mos kezet az orvos. Azt mondta, nem telik minden betegnél újra.... nem tudom... – mondja az ötvenes éveinek második felében járó István. Arra könnyebb felelnie, mikor és hogyan derült ki, hogy fertőzött.

Keresték az okát

– Az alapbetegségem miatt (cukorbeteg vagyok) havonta végeznek nálam laborvizsgálatot. Feltűnt, hogy noha egyáltalán nem fogyasztok alkoholt, a májfunkciós értékem mindig a felső határt közelíti. A kezelőorvos megnézte, mire nem vizsgálták még a véremet: hepatitis B-re és C-re. Villámcsapásként ért a hír: aktív hepatitis C fertőzésem van.

István elmeséli: az első hét információszerzéssel telt.

– Nagyon rosszul éreztem magam amiatt, hogy esetleg másokat is megfertőztem. A hírt megosztottam a gyermekeimmel, s azzal, akivel aktuálisan kapcsolatban éltem, sőt az őt megelőző hölggyel is. Megnyugodtam, amikor mindnyájuk vizsgálati eredménye negatív lett. Aztán kezdtem foglalkozni a saját jövőmmel. Nyolc kórházat is felkerestem, s olyan, idősebb ápolónőkkel beszéltem, akiknek nagy tapasztalatuk van: hogyan lehet együtt élni ezzel a betegséggel.

István, aki vállalkozásán keresztül kiterjedt baráti és ismeretségi körrel rendelkezett, visszavonult. A szűkebb baráti köre előtt nem titkolta az okát. Érdekel: miként reagáltak.

– Csak csodálkoztak rajta. Én megmondtam: nem veszem sértésnek, ha megszakítják velem a kapcsolatot. Érdekes módon erre nem került sor. Talán azért, mert nem is tudják, mit jelent. Én viszont utánanéztem: csak vérrel és nyílt sebbel érintkezve terjed. Ha véletlenül kisebb sérülés ér, ami egyénként is elkerülhetetlen, különösen, hogy inzulinos vagyok, azt magamnak ellátom. A borotvámat, a manikűrkészletemet, ollómat csak én használom. Ha pedig elkerülhetetlen, hogy más érintkezzék a véremmel, annak felhívom a figyelmét rá.

Egy visszautasítás

Kiderül: volt már, aki így nem vállalta a kezelését.

– A volt fogorvosom elnézést kért, s kijelentette, hogy csak pár éve van a nyugdíjig, nem szeretne kockáztatni. Más fogorvosok viszont megköszönték a figyelmeztetést, s fokozottan ügyeltek a védőeszközök – védőmaszk, hosszú szárú gumikesztyű – használatára.

István bevallja: nem kifejezetten monogám típus. Jelenlegi partnerével azután ismerkedett meg, mikor már tudott volt a betegsége. Megmondta neki, de mellette maradt.

– Szabad a szex is, csak épp nem annyira szabadon, mint azt az ember szeretné – fogalmaz István.

Most már erre is gondol, de nem volt mindig így, hiszen a hepatitis centrumban kapott, bizottság által engedélyezett nagyértékű kezelések hatására nagyon legyengült. Ám megérte: tavaly novembertől már két lelete is negatív volt. Mondhatni újra tanult járni. Sétál, gyógytornára jár, s már dolgozgat is.

ÉM-SzK

8 kérdés és 8 válasz

Aki válaszolt olvasónknak: Dr. Lombay Béla belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos, osztályvezető főorvos (Megyei Kórház Szent Ferenc Kórházrész).

Olvasóink írásban és telefonon is kérdezhették a főorvost.

 

Egy HCV-s beteg kaphat-e az antivirális kezelés alatt súlyos hashártyagyulladást?

Az antivirális (vírus elleni) kezelés csökkenti a fehérvérsejtszámot, emiatt a fertőzésekre való fogékonyság megnőhet. Adott esetben a hashártyagyulladás súlyossága lehet összefüggésben a szervezet védekezőképességének romlásával, de egyéb kiváltó oknak is kell lennie (pl. perforált vakbél gyulladás).

Létezik valamilyen módszer, mellyel laborvizsgálat nélkül egyértelműen megállapítható valakiről, hogy HCV-fertőzött vagy sem?

Nem létezik, a diagnózishoz laboratóriumi (vér-) vizsgálat szükséges.

Hepatitis-szűrésre Hajdú-Bihar megyében, közelebbről Debrecenben hol van lehetőség, továbbá kell-e hozzá beutaló?

Az anti-HCV vizsgálatot a helyi ÁNTSZ végzi, továbbá véradás kapcsán is kötelezően megtörténik. Nem véradással összefüggő vizsgálathoz szakorvosi, vagy háziorvosi beutaló szükséges.

Szobatársam Hepatitis A vírussal fertőződött meg a nyáron, véreredményei alapján a májának regenerálódnia kell. Milyen óvintézkedéseket kell tennem, hogy kizárjam az esetleges fertőződés veszélyét?

A Hepatitis A vírus nem azonos a HCV-vel, nem okoz idült májgyulladást és más a terjedési mód is. A Hepatitis A fertőzés széklettel, szennyezett kézzel vagy élelmiszerrel terjed. Mivel hepatitis A ellen létezik aktív védőoltás (szemben a HCV-vel), célszerű beoltatni magát, de nem feltétlenül a szobatársa átvészelt fertőzése miatt, ugyanis ő minden valószínűség szerint már nem fertőzőképes. Speciális védekezésre nincs szükség, fertőtlenítő szerek a közös eszköz- és helyiséghasználat kapcsán ajánlottak.

Édesanyámról 2000-ben állapították meg, hogy HCV-hordozó. Sajnos, az interferon-kezelést megszakították azzal, hogy a neutrophil-száma csökkent. Számos panasza van, vizelés utáni csípő érzés, gyulladás a lábujjak között, magas húgysavszint, időnkénti torokfájás. Okozhatja-e ezeket a HCV?

Az interferon-kezelés felfüggesztését követően a fehérvérsejtszám általában heteken belül normalizálódik, nem tartom valószínűnek, hogy ez okozná a felsorolt panaszokat.

Létezhet-e Magyarországon, hogy egy HCV-s betegnek elutasítja a bizottság az „interferon/ribavirin” kezelését (807,000 IU/ml vírusszámnál)?

Ha a kezelést elutasították, ennek biztosan nem az említett vírusszám az oka. Az engedélyezés a beteg összes kórelőzményének és vizsgálati eredményének ismeretében történik, nem önmagában a vírusszám alapján. Elképzelhető, hogy olyan laboreredmény (pl. vérkép) született, amely mellett ellenjavallt a kezelés.

Ha elutasították az interferon- és ribavirin-kezelést, milyen más gyógyítási lehetőség létezik a HCV-fertőzött számára?

Speciális kezelést az említett gyógyszerek jelentenek, 2013-ban remélhetően bevezetnek újabb készítményeket is, a korábbinál lényegesen magasabb kezelési eredményességi rátával. A máriatövis vagy egyéb hatóanyagú gyógyszerek nem speciálisak a HCV terápiájában.

Terjedhet-e a hepatitis C kézfogással vagy hétköznapi eszközök használatával?

Nem, a jellemző terjedési mód a vérrel kapcsolatos. Jelenleg különlegesen veszélyeztetettek a droghasználók, továbbá a tetoválás és piercing-beültetés is magasabb rizikót jelent.

Hepatitis centrumok

Hol vannak Hepatitis centrumok Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon?

Hepatitis centrumokban (általában) csak az igazolt HCV-hordozók kivizsgálását végzik, az anti-HCV pozitivitás igazolása nem centrumhoz kötött.

Debrecenben: a Debreceni Egyetem

Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (II. Belklinika), valamint a Kenézy Gyula Kórházban.

Miskolcon: a B.-A.-Z. Megyei Kórház II. sz. Belgyógyászatán és a Szent

Ferenc Kórházrész Gasztroenterológiai Ambulanciáján (időpontkérés: kedd és csütörtök délelőtt 46/555-869).

Nyíregyházán: a Jósa András Kórház Infektológiai Osztályán működik vírushepatitisek kezelésével foglalkozó centrum.

További információk: www.majmoly.hu és www.majbeteg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában