Helyi közélet

2013.03.07. 11:42

Egyetértés az Egyetemben

Miskolc - A miskolci atlétika ügyében tárgyalt az elnök és a polgármester.

Miskolc - A miskolci atlétika ügyében tárgyalt az elnök és a polgármester. A napokban lezajlott megbeszélést a helyi atlétika szereplői kezdeményezték, karöltve a Miskolc Városi Sportiskolával, elsősorban azért, hogy a diósgyőri stadionban található (és rövidesen elbontásra kerülő) rekortánpálya ügyére valamilyen megoldást találjanak a város és a MASZ irányítói.

– Mindenképpen hasznosnak mondanám ezt az egyeztetést, hiszen dr. Kriza Ákos polgármester nagyon együttműködő volt, teljes mértékben azt éreztem, hogy a város vezetése szeretné jól megoldani ezt a dolgot – nyilatkozta lapunknak Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, aki így folytatta:

– Ismerjük már egy ideje a helyzetet, mármint azt, hogy Diósgyőrben felszedik az atlétikai rekortánpályát, azért, mert folytatódik a stadion rekonstrukciója, melynek során aréna típusú stadiont kívánnak megvalósítani. Azt is tudjuk, hogy a pálya jelenlegi állapotában maximum edzések megtartására alkalmas, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ha megszűntetik, akkor nem kellene helyette másik. Miskolc kiváló atlétákat adott eddig és szeretnénk, ha a város a jövőben is egyfajta kiemelt stratégiai hely lenne az atlétika szempontjából. Ha ez a felület eltűnne, akkor óriási hátrányba kerülne a város a környező megyeszékhelyekkel, Nyíregyházával, Debrecennel szemben. Gyakorlatilag ellehetetlenülne a sportág, amit, gondolom, senki sem szeretne, nem ez a cél. Egy biztos, valahogy, valamilyen úton-módon megoldást kell találni, találnunk.

A lobbi erejét veti be

A szövetség elnökét arról is megkérdeztük: a szóban forgó verziók (MVSC-pálya, ifjúsági sporttelep, egyetemi sporttelep) közül ő melyiket tartaná szakmailag alkalmasnak arra, hogy ott új rekortánpálya épüljön, illetve azt is, hogy ahhoz a MASZ hozzá tud-e járulni anyagilag?

– Először is: lehet építeni pályát 100 millió forintból, és lehet 600 millióból is, kérdés az, hogy mit akarunk, szeretnénk-e később úgy hasznosítani, ahogyan egy rekortánpályát kell és lehet, hogy a befektetett összeg ne kidobott pénz legyen – folytatta Gyulai Miklós. – Négy sávon, hat sávon el lehet tréningezni, de másra nem lehetne használni, ezért mindenképpen az irányba kellene gondolkodni, hogy minél több dologra alkalmas legyen, nemzetközi-, diák-, szabadidős versenyekre egyaránt. Az én megítélésem szerint a Miskolc Egyetem területe lenne az a helyszín, amely leginkább megfelelne egy ilyen rekortánpálya megépítésére. Azt ebben a pillanatban nem tudom megmondani, hogy az atlétika, mint kiemelt sportág, mennyit kaphat a beígért 15 milliárdos állami forrásból, de olyan ígéretet nem tehetek és nem is tennék, hogy teszem azt, a nekünk jutó 500 millióból 300-at Miskolcra adnánk rekortánpálya építésre. Egyrészt ez nem lenne etikus azokkal szemben, akiknek még ennyi sincs, mint amennyi Miskolcon, a másik, hogy a szövetség, legyen a pénz bármilyen nagyságú, azt elsősorban közvetlenül szakmai dolgokra, versenyzőkre, edzőkre költené. A MASZ-nak egyébként elsősorban nem is az a feladata, hogy pénzt adjon, hanem az, hogy minden lobbi erejét bevesse, akár helyi, akár magasabb szinten azért, hogy a magyar atlétika feltételei javuljanak. Nemrég különben Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztettünk, aki kérte, hogy a 2020-ig tartó időszakra, a pontos tervezés érdekében a létesítmény, a rendezvény és az eszköz beszerzésekhez kapcsolódó szükségleteket nevesítse a szövetség. Ez például egy lehetőség.

Szerdán megkerestük a városházát is az ügyben, és dr. Kriza Ákos polgármester az alábbiakat jegyezte meg a találkozóról.

– Örültem, hogy végre személyesen is beszélhettem erről a témáról a Magyar Atlétikai Szövetség elnökével. Ahogy Gyulai Miklós, úgy én is fontosnak tartom az atlétika ügyét, jövőjét. Elmondtuk a véleményeinket, a MASZ vezetője szerint az Egyetem területén lehetne a legjobban megvalósítani a pályát, s az érvek megismerése után én is úgy gondolom, hogy ez lehet a megoldás. Azt hiszem, elégedetten állhattunk fel az asztaltól, hiszen a célunk közös: legyen továbbra is jó, minőségi atlétika a városban.

Lapunk információi szerint az összejövetelen szó esett egy multifunkcionális csarnok megépítéséről is, amely nem csupán az atlétikának, hanem más sportágnak is otthona lehetne.

ÉM-MI


Akik részt vettek a megbeszélésen

– dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere

– Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere

– Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke

– Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára

– Szabó Brigitta, a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofi t Kft. (korábbi) ügyvezetője

– Tigyi József, a Miskolc Városi Sportiskola atlétikai szakosztályának vezetője


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában