Helyi közélet

2013.03.11. 23:40

A MIK is a nem fizetők között

Miskolc - „A MIK Zrt. több mint egy éve nem fizet közös költséget. Beláthatatlan következményekkel járhat...” – írta olvasónk.

Miskolc - „A MIK Zrt. több mint egy éve nem fizet közös költséget. Beláthatatlan következményekkel járhat...” – írta olvasónk.„A kötelezettségeiket teljesítő tulajdonosok sérelmezik és kifogásolják, hogy a Miskolci Ingatlan Kezelő (MIK) Zrt. ugyanúgy elmulasztja teljesíteni a társasházak felé közös költség fizetési kötelezettségét, mint az önkormányzat által is elmarasztalt fészekrakók. A MIK Zrt. magatartása példátlan, melynek be nem látható következményei lesznek Miskolcon. Egyes társasházakban már azt fontolgatják a tulajdonosok, hogy ők sem fizetik a jövőben a közös költséget, nem finanszírozzák tovább az önkormányzati tulajdonú lakások működését mindaddig, amíg a MIK nem tesz eleget maradéktalanul fizetési kötelezettségének a késedelmi kamatokkal együtt” – írta egy panaszos olvasónk, aki nevét és címét is adta véleményéhez, de kérte, az ne jelenjen meg az újságban.

Azt azonban elmondta: az egyik avasi, 20 lakásos társasházban él, amelyben egy lakás a MIK Zrt. tulajdonában van. Ez után – olvasónk szerint – a cég már több, mint egy éve nem fizeti a közös költséget. Azt is elmondta: ezek után az sem tölti el reménnyel a miskolciakat, hogy az önkormányzat a fészekrakós lakások tulajdonjogának megszerzését tervezi, mert nem jó partnere a társasházaknak.

Lapunkat már tavaly áprilisban megkereste több társasház képviselője hasonló problémával. A MIK nem fizetésére panaszkodtak, a városi cég több százezres tartozásáról beszéltek, és arról, hogy likviditási gondokkal küzdenek. Akkor Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta: „A társaság időszakosan likviditási nehézségekkel küzd, amely a korábbi évek hibás gazdasági döntései okozta eladósodásból fakad...folyamatosan egyeztetett a MIK Zrt. a közös képviselőkkel, kérve türelmüket és jelezve, hamarosan rendezi tartozását. A MIK Zrt. eddig évtizedeken át időben fizetett, a közös költségeknél időszakosan felmerült tartozását még ebben a félévben rendezni fogja”.

Ez azonban nem sikerült. Újra megkerestük ugyanis a tavalyi panaszosokat is, akik azt mondták: a helyzet nem javult. „Ugyanúgy fennáll a MIK tartozása, de arra ügyelnek, hogy három hónapnál régebbi kifizetetlen számla ne legyen. Ez azonban nem segít rajtunk, mert ahol például húsz lakása van a városi cégnek, el lehet képzelni, hogy két hónapi tartozásuk is mekkora kiesést jelent” – fogalmazott egyikük.

Rendezik?

És újra érdeklődtünk a MIK-nél is. „Mekkora nagyságrendű jelenleg a MIK Zrt. társasházak felé fennálló hátráléka? Rövid időn belül tudják-e rendezni a tartozásukat? A tavalyi nyilatkozatban tett ígéret, miszerint rendezik a tartozást, miért nem történt meg?” – kérdeztük. Az idén is, éppúgy mint tavaly Pásztor Imre válaszolt kérdéseinkre: „Az elmaradás mértéke a MIK Zrt-nél a közös költségek befizetése terén összességében kevesebb mint 50 millió forint, közel 6000 lakást érintően. Ez tehát csökkenő tendenciát mutat, de ami fontosabb, hogy ezek döntő többsége 30 napon belüli. A MIK Zrt-nek a folyamatosan csökkenő, de még meglévő kintlevősége a 2010. év előtt felhalmozott és az ingatlankezelő gazdálkodását sújtó adósságok miatt áll fenn.”

Hozzátette: A MIK Zrt. továbbra is igyekszik jó partnere lenni a társasházaknak, a közös képviselőknek és igyekszik időben fizetni. Ezt mutatja az is, hogy a közös költségeknél idén felmerülő tartozás többsége már 30 napon belüli, az időszakosan fennálló elmaradás legfeljebb további egy havi, amelyet folyamatosan rendez a házban lakással rendelkező ingatlankezelő, és a folyószámlák egyeztetése is folyamatosan történik a Társasházakkal. Teszi ezt azért is, hogy részéről tartozás ne halmozódjon fel.”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában