Helyi közélet

2013.02.11. 14:47

Sittdomb nőtt a dombon

Mályi - Bontásból származó törmelékhegy csúfítja a Pingyomon átvezető út Mályi külterületéhez tartozó oldalát.

Mályi - Bontásból származó törmelékhegy csúfítja a Pingyomon átvezető út Mályi külterületéhez tartozó oldalát.Hónapokkal ezelőtt kezdték hordani a teherautók a Pingyom Mályi külterületének számító oldal (a másik már Miskolc külterülete), Pillangó utcai sarkára azt a szemmel láthatóan bontásból származó törmeléket, amely kisebb hegyet alkotva azóta is ott csúfítja a környezetet. S még jó, ha csak csúfítja, hiszen akár veszélyes anyagot is tartalmazhat, hiszen ismeretlen eredetű.

A jegyzőnek jelentették be

A helyszínen járva az ott élőktől úgy értesültünk: a mályi önkormányzat hordatta oda a (nem tudni, honnan) származó sittet. Mégpedig szánták ezt a Pillangó utca útminőségének javítására, ami régi kérésük volt az ittenieknek. De a szétterítésig nem jutottak el.

Közelről szemrevételeztük a zömmel „porból”, kisebb részben féltéglákból, betondarabokból – s még ki tudja mi mindenből álló törmeléket, amely semmiképp sem tűnik a megjelölt célra alkalmasnak. Február 7-én levélben megkerestük az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőséget, s megkérdeztük: van-e a zöldhatóságnak minderről tudomása. Továbbá: lehet-e tudni, honnan származik a „hordalék”; az minek minősül, alkalmas-e útalapnak? Felelősségre vonható-e valaki? S milyen intézkedéseket von maga után?

Február 8-án a következő válasz érkezett dr. Kopácsi Éva igazgatótól: „A bejelentésben foglaltak kivizsgálása jelenleg folyamatban van Felügyelőségünkön és jelen ügyben nyilatkozni csak az eljárás lezárását követően van módunk.”

Sikerült felvennünk a kapcsolatot Mályi polgármesterével, Viszokai Istvánnal, aki cáfolta, hogy az önkormányzatnak köze lett volna a törmelék odahordatásához.

– Csupán a jegyzőhöz befutott lakossági bejelentésből értesültem róla, s valamikor, még tavaly, egy építészmérnökkel én is a helyszínre mentem, hogy megvizsgáljuk, mire használhatnánk fel a törmeléket. Ő ránézésre azt mondta: szerinte beépíthető. Így azt gondoltam: ha már odahordták, megpróbáljuk beépíteni valahol. Tény, hogy amikor ott jártam, olyat is mondtam, hogy az ottani út az egyik lehetséges megoldás, viszont az is biztos, hogy ez a törmelék csak útalapnak lehet jó, útburkolatra pedig az önkormányzatnak nincs pénze, a törmelék szétterítésére sincs.

Nincs pénzük

A polgármester elmondta: a zöldhatóság január 8-án délelőtt szintén kiment a helyszínre, s őt is megkeresték.

– Az biztos, hogy mivel a mi önkormányzatunkhoz tartozó területen van a törmelék, nekünk kell valamit csinálni vele. Miután nem tudjuk, ki hordta oda (az önkormányzat rendőrségi feljelentést nem tett az ügyben, mert úgy vélték: úgy is hiába), minél hamarabb el kell onnan takarítanunk. A zöldhatóság bizonyára mintavétel alapján eldönti, építési anyagnak vagy inertnek minősül, s ettől függően vagy bedolgozzuk a belterületi parkoló alapjába, vagy kénytelenek leszünk hulladékkezelő létesítménybe szállítani. Mindkét megoldás kiadással jár, márpedig az önkormányzat a tavalyi költségvetésnél 200 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint tavaly – reagált a polgármester.

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában