Helyi közélet

2013.02.06. 22:27

Napok óta élnek a „jégveremben”

Miskolc - Egyelőre még nem tudni, mikorra állítják helyre a gázszolgáltatást a társasházban.

Miskolc - Egyelőre még nem tudni, mikorra állítják helyre a gázszolgáltatást a társasházban.A megyeszékhely második legmagasabb épületében, a Kandó Kálmán úti 15 emeletesben hétfőn délután óta nincs fűtés, meleg víz és még csak egy forró teát sem lehet készíteni, ugyanis a társasház több lakásában a szivárgó gáz miatt a Tigáz kénytelen volt elzárni a gázcsapokat. A kiliáni épület 96 lakásának némelyikében nap közben sem mértek a hőmérők 14 Celsius foknál magasabb hőmérsékletet, az egyik lakástulajdonos elmondása szerint pedig reggel mindössze kilenc fok volt a szobájában, arra ébredt, hogy látja a leheletét.

Ki jár „fagyban” fodrászhoz?

Veres Bettina, az épület földszintjén működő szépségszalon kozmetikusa ott jártunkkor kabátban üldögélt. Nem a vendégeket várta, hanem a gázszerelőket, akik lakásról lakásra járva leszerelték a mérőórákat és megnyitották a konvektorok csapjait, hogy a rendszert átszellőztessék, különben hozzá sem lehet kezdeni a szereléshez.

- Ilyen hidegben nem lehet vendéget fogadni, a bejelentkezetteket már le is mondtam - mesélte. Reggel óta a szalonban várta a szerelőket, ahol a magunkkal vitt hőmérő 14 Celsius fokra állt be. Bettina egy kicsit aggódott is amiatt, hogy nem tudni, mikor áll helyre a szolgáltatás, hiszen a vendégek nagyobbik része éppen a hónap elején - miután megjöttek a fizetések - tud a szépítkezésre fordítani.

Marad a hősugárzó

Totyik Gáborné, a társasház egyik lakója is reggel óta várta a szerelőket, az ő kisebbik szobájában - a fodrász szalonhoz képeset - kellemes meleg volt. A hölgy egy hősugárzóval fűtötte fel a szobát, de mint mesélte, fürdeni kénytelen átmenni a estvéréhez, mert az ehhez szükséges vizet képtelenség vízforralóval előállítani.

További hibák is előjöhetnek

Az épületben a Tigáz és a hiba elhárításán dolgozó cég dolgozói szintről szintre járták a lakásokat.

Petercsák Máté, a hibaelhárításon dolgozó épületgépészeti cég vezetője munkatársunknak elmondta: kedden átvizsgálták a hálózatot, szerdán pedig elkezdték a munkát. Az ügyvezető elmondása szerint a gázszivárgást a rendszer elöregedése okozta. A hálózat annyira rossz állapotban van, hogy csak a szerencsének köszönhetően nem történt eddig tragédia.

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra fejeződhet be a munka, Petercsák Máté nem tudott érdemben válaszolni; mint elmondta, kijavítják a most feltárt hibákat, de nem lehet előre látni, hogy eközben milyen problémákat találnak még. A munkálatok éppen úgy igénybe vehetnek néhány napot, mint ahogy akár egy-két hetet is.

Igyekezni fognak, ígérte az ügyvezető, aki a munkaszervezés részleteibe is beavatta munkatársunkat. Elmondta: kollégái szelepeket szerelnek fel, hogy kisebb szakaszokra bontva tudják elvégezni a karbantartást, s így lehetőség nyílik arra is, hogy ha a gerincvezeték már biztonságossá válik, folyamatosan kapcsolhassák vissza a fogyasztókat, de egy ekkora hálózatnál minden lépést alaposan meg kell fontolni, hiszen már az másfél millió forintos többletkiadást jelenthet a társasház számára, ha minden lakásban leszerelik a gázmérőket, s nem csak ott, ahol elengedhetetlenül szükséges.

Petercsák Máté felhívta az időszakos karbantartás szükségszerűségére is a figyelmet, mint mondta, erre az ingatlantulajdonost már törvény is kötelezi, mert az elhanyagoltság az utóbbi időben több balesetet is eredményezett.

Soron kívül lép a Tigáz

Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője munkatársunk érdeklődésére elmondta: a Tigáz gázszivárgás esetén nem tehet mást, fel kell függesztenie a szolgáltatást mindaddig, míg a ház gázhálózatát meg nem javítják. A gázszolgáltató a rendszer felülvizsgálatát soron kívül elvégzi, és visszakapcsolja a gázt a Könyves Kálmán úti 15 emeletes épületben, amint a kivitelező jelzi felé, hogy a szükséges javításokat elvégezte.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában