Helyi közélet

2013.02.22. 15:09

MÖSZ: kérjenek kormányzati állásfoglalást a működési hiányos települések!

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) arra hívja fel a működési forráshiánnyal rendelkező települési önkormányzatokat, kérjenek Tállai András önkormányzati államtitkártól és a kormányhivataloktól állásfoglalást annak érdekében, hogy a költségvetésüket a jogszabályoknak megfelelően tudják elkészíteni.

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) arra hívja fel a működési forráshiánnyal rendelkező települési önkormányzatokat, kérjenek Tállai András önkormányzati államtitkártól és a kormányhivataloktól állásfoglalást annak érdekében, hogy a költségvetésüket a jogszabályoknak megfelelően tudják elkészíteni.Gémesi György MÖSZ-elnök pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írja, a MÖSZ eddig nem kapott érdemi választ arra, hogy az érintett önkormányzatok miként tudnak megfelelni az előírásoknak, azaz hiány nélkül tervezni.

Jelezte, a MÖSZ a településekről érkezett véleményekből, javaslatokból készített összefoglaló dokumentumot már a február 13-i önkormányzati konferenciát megelőzően eljuttatta a minisztériumba.

Közölte azt is, a MÖSZ értetlenül áll Tállai András hétfői, a Magyar Televízió egyik műsorban tett nyilatkozata előtt. Ebben - közlésük szerint - az államtitkár azt mondta: amennyiben egy önkormányzatnak hiánya lesz, megszegi az önkormányzati törvény vonatkozó paragrafusát, a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez, és felszólítja az önkormányzatot a költségvetés rendezésére. Tállai András jelezte ugyanakkor azt is, semmilyen jogi, anyagi szankcióra nem kell az érintetteknek számítaniuk.

Egy hete pénteken Gémesi György azt közölte, hogy több száz, elsősorban kis település van, amely nem tud "nullszaldós" költségvetést készíteni a kötelező önkormányzati feladatok valamelyikének részleges vagy teljes elhagyása nélkül. A MÖSZ-elnök szerint beavatkozás nélkül nem lehet megfelelni a törvényi előírásnak.

A Belügyminisztérium akkor erre úgy reagált, hogy az önkormányzatok költségvetési problémáinak ügyében várja a MÖSZ javaslatait.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában