Helyi közélet

2013.02.04. 17:01

Miskolcról is elstartolt az ez évi éhségmenet

Miskolc - „Tavaly még csak a figyelmet akartuk felkelteni, idén már követeléseket is viszünk”.

Miskolc - „Tavaly még csak a figyelmet akartuk felkelteni, idén már követeléseket is viszünk”.Családtagok, barátok és a szocialista párt politikusai búcsúztatták el hétfőn reggel az ITC parkolójában azt a mintegy ötven embert, akik terveiknek megfelelően elindultak Budapest felé, hogy a távot gyalogosan megtéve, a parlament tavaszi ülésszakának első napjára a Kossuth térre érjenek.

A Komjáthi Imre, a „Munkát, kenyeret, tisztességes béreket” egyesület tagja és a Közmunkások Szakszervezet társelnöke által vezetett éhségmenetnek a tervek szerint húsz állandó résztvevője lesz - ők végiggyalogolják a távot -, de a szervezők szerint várhatóan kisebb-nagyobb távolságokra többen is csatlakoznak majd hozzájuk.

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke a sajtónak elmondta: Az országban négymilliónál többen élnek a létminimum alatt, sok gyerek nélkülöz, nem teljesültek a miniszterelnöknek a munkahelyteremtésről és közbiztonsági javításáról szóló ígéretei. Tavaly még csak a kormány figyelmét akarták felkelteni, idén már súlyos követeléseket is magukkal visznek, de ha jövőre is el kell indulnia az éhségmenetnek, akkor a kormánynak mennie kell, tette hozzá.

A követelések között egyebek mellett a közmunkások bérének 47 ezer forintról 60 ezer 200 forintra emelése, a fizetés havi utalása mellett az „igazságos közteherviselés” - vagyis a jelenlegi egykulcsos helyett a korábbi progresszív adózás - visszaállítása szerepel, de azt is szeretnék elérni, hogy egy családból egy ember legalább egy évig folyamatosan dolgozhasson, és hogy a pályakezdőknek ne kelljen egy évig várniuk, hanem négy hónap után közmunkához juthassanak.

„Groteszk, hogy azok a jól fizetett szocialisták, akik elszegényítették ezeket az embereket, most éhségmenetet szerveznek számukra”, fogalmazott Sebestyén László fideszes országgyűlési képviselő szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. „Tudom, hogy térségünkben valóban súlyos létproblémák vannak, sokan küzdenek a mindennapi betevő falatért. Én és képviselőtársaim sokat tettünk azért, hogy a közmunka hat, illetve nyolc órás foglalkoztatottsággá váljon, és a bérek megemelkedjenek. (...) Tehát a problémát mi nem csak értjük, hanem kezeljük is!”, tette házzá Sebestyén László.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában