Helyi közélet

2013.02.02. 16:58

„Nem kisebb a tét, a megmaradásunk”

Sárospatak - Kié legyen a föld és hogyan?” társadalmi vita Sárospatakon.

Sárospatak - Kié legyen a föld és hogyan?” társadalmi vita Sárospatakon.2011. április végén a sárospataki A Művelődés Házában rendezték meg egyebek mellett dr. Ángyán József „A vidék élni akar! Társadalmi vita a 10 éves vidékstratégiáról” vitafórum-sorozat első állomását a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára részvételével, ahol a családi gazdaságok helyzetbe hozásáról volt szó.

2013. február 1-jén délután ugyanezen a helyszínen rendezték meg a „Kié legyen a föld és hogyan?” társadalmi vita a földtörvény tervezetéről sorozat utolsó állomását az Élőlánc Magyarországért szervezésében, amelynek fő előadója dr. Ángyán József parlamenti képviselő volt.

Dr. Ángyán József elmondta, kiábrándultnak érzi magát, mert a kormány megítélése szerint szembe megy azokkal a tervekkel, amelyekkel a választások után nekiindultak a ciklusnak. „Akkor van baj, ha a közösségek által fenntartott kormány átáll a tőke oldalára. Éppen ezt a folyamatot akartuk megfordítani a kormányváltás idején, hogy visszavesszük az államot és visszaadjuk a családoknak. nem ezt ígértük az embereknek. Azt akartuk, hogy a családi gazdaságok erősödjenek meg, előtérbe kerüljön az önfoglalkoztatás, hogy a föld tartson el legalább 700 ezer embert Magyarországon. Ezzel szemben a termőföldek fele néhány behatárolható érdekcsoport kezében van és félő, hogy a földtörvény továbbra is ennek a néhány csoportnak, nem pedig a közjónak kíván kedvezni.”

Dr. Ángyán József példaként említette, hogy Európában Dániában 60 hektár az átlag birtokméret, a nagybirtokok átlagmérete 267 hektár, Magyarországon a 267 nagybirtokos átlag földterülete meghaladja a 3000 hektárt.

„Az alaptörvény módosításába szerettem volna az integrált mezőgazdasági termelésszervezés helyett – ami megint csak egy szűk csoport érdekeit szolgálja – visszavinni a családi gazdaságokat, de leszavaztak. Nagy harc folyik az alapvető erőforrásokért, amelyek közé a termőföld is tartozik. Ha ezt kiengedjük a kezünkből, akkor nagyon bajban leszünk. ne legyenek illúzióink, nem kisebb most a tét, mint a megmaradásunk” – mondta dr. Ángyán József.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában