Helyi közélet

2013.01.21. 18:47

Vissza az iskolapadba!

Miskolc - Az év végéig kötelező képzésen kell részt venniük a személy- és vagyonőröknek.

Miskolc - Az év végéig kötelező képzésen kell részt venniük a személy- és vagyonőröknek.Az év végéig minden személy- és vagyonőrnek egységes képzésen kell részt vennie, és az ott megszerzett ismeretekből sikeres vizsgát kell tennie. Ez azokra is vonatkozik, akik jelenleg is rendelkeznek a tevékenység végzésére jogosító hatósági igazolvánnyal. Minderről egy, a múlt év decemberében megjelent, a szakmai követelményeket és a vizsgaszabályzatot is magában foglaló belügyminiszteri rendelet intézkedik, melynek értelmében 2014 januárjától már csak olyanok dolgozhatnak a szakmában, akik megszerezték a képzés elvégzéséről szóló tanúsítványt.

Központi tananyag, vizsganorma

A rendelet szerint a képzésről és a vizsgáztatásról a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatósága gondoskodik, de mint Varga Istvántól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnökétől megtudtuk, a kamara is kiveszi a részét a feladatból.

Varga István elmondása szerint a megyében jelenleg nyolcezer főre tehető a hatósági igazolvánnyal rendelkező személy- és vagyonőrök száma, de mióta megszűnt a kötelező kamarai tagság, csak egy részük áll közvetlen kapcsolatban a szervezettel. A kötelező képzéssel kapcsolatban Varga István elmondta, hogy sok cég szervezett oktatásokat, melyek színvonala erős szórást mutatott, ezért merült fel az igény a tananyag és a vizsgakövetelmények egységesítésére, ám ezt a követelményt a már dolgozó személy- és vagyonőrökre is ki kellett terjeszteni. Az elnöktől úgy tudjuk, már megkezdődött az oktatók, leendő vizsgáztatók szakmai felkészítése, így nem lesz akadálya annak, hogy az év végéig valamennyi személy- és vagyonőr teljesítse a képzési feltételeket.

Bár a rendelet szerint az egyes rendészeti feladatokat ellátók, valamint a személy- és vagyonőrök képzésének egy főre eső díja a mindenkori kormánytisztviselői illetményalap 25%-a, a kiegészítő képzésen részt vevőké pedig az illetményalap 12,5%-a, Varga István elmondása szerint a tanfolyam költsége vizsgadíjjal együtt 12 ezer forint körül lesz személyenként, amit a képzésen részt vevőknek kell állniuk. “Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a velünk kapcsolatban álló társas vállalkozásoknál - a szolgálati időbeosztást is figyelembe véve - kihelyezett képzéseket szervezzünk, akár a társaság telephelyén is”, mondta Varga István, hozzátéve: erről már tájékoztatták a kamarával kapcsolatban álló vállalkozásokat, amelyeken keresztül a szakmában dolgozók jelentős hányadát elérik. Azon személy- és vagyonőrök, akik magánvállalkozóként dolgoznak, csatlakozhatnak ezekhez a csoportokhoz, de számukra külön oktatást és vizsgáztatást is szervez a kamara.

Varga István arra hívta fel a figyelmet, hogy év végig mindenkinek el kell végeznie a képzést, aki meg szeretné tartani hatósági igazolványát. A képzés részleteiről a kamara minden hozzá forduló érdeklődőt telefonon személyesen is tájékoztat.

A rendeletben foglaltak szerint a rendészeti feladatokat ellátó személyek és a személy- és vagyonőrök képzésének időtartama 40 óra lesz, ami 60% elméleti, 40% gyakorlati részből áll majd, és ötévente meg kell majd ismételni. A rendelet értelmében mentesülnek a képzés és a vizsga alól, azok, akik például bűnügyi, rendészeti vagy büntetés-végrehajtási, pénzügyőri szakképesítéssel rendelkeznek, ellenben azoknak is el kell végezniük a tanfolyamot, akik még csak most járnak valamilyen magánszervezésű OKJ-s tanfolyamra. Bár az itt szerzett képesítésük alapján megkaphatják a hatósági igazolványukat ebben az évben, be kell iratkozniuk a BM OKTF tanfolyamára is, hogy jövőre is megtarthassák azt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában