Helyi közélet

2013.01.16. 16:23

Világsátor - Nem a romákról, hanem a romáknak szól

Miskolc - "Szó sincs arról, hogy az épületbe beköltöztetnénk bárkit is, ez egy oktatási, kulturális, módszertani központ lesz."

Miskolc - "Szó sincs arról, hogy az épületbe beköltöztetnénk bárkit is, ez egy oktatási, kulturális, módszertani központ lesz."Mindezt Horváth Zita, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese mondta lapunknak, amikor a Világsátor programról kérdeztük. A hír - amit rémhírnek nevezett - hozzá is eljutott, miszerint a Kanadából visszatelepülő romáknak készül szállás. Mint fogalmazott: "Szó sincs ilyenről, ez egy oktatási, kulturális és módszertani központ lesz."

A dékán-helyettes elmondta azt is: az Európai unió fontos célkitűzése a társadalmi felzárkóztatás. "Ez leginkább a romákra vonatkozik, de mindenki másra is, aki rossz szociális helyzetben él. Ennek jegyében támogatja az unió ezt a központot" - mondta.

Első körben 1,7 milliárd forintot kapunk - folytatta -, amelyből egy XXI. századi, impozáns épület valósulna meg, vagy az egyetem területén, vagy mellette. A szakmai programokra pedig újból pályáznának. A központot pedig nem Miskolc, hanem az állam működtetné.

A központ legfontosabb feladataként említette az oktatást. "Lehetőség lesz arra, hogy a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó pedagógusokat továbbképezzék, de mentorprogramot is indíthatnak. A romák számára pedig olyan képzések lesznek, amelyekkel munkát is biztosíthatnak számukra. De - hangsúlyozta - cél lehet a tehetséges roma fiatalok felkarolása is.

"Ez a központ nem a romáknak, hanem a romákról szól majd" - fogalmazott.

Elmondta azt is: Franciaországban van már egy ilyen központ, de Közép-Európában nincs. "Éppen ezért ez példaértékű vállalása lehet Miskolcnak, és a gazdaságot, a turizmust is fellendítheti, hiszen egy-egy kiváló művészre megtelhetnek a hangversenytermek" - mondta.

ÉM-NSZR


Miskolc - A kanadai romák tömeges hazatérése minden korábbinál nagyobb aktualitást ad a romaközpontról szóló népszavazási kezdeményezésnek - hangzott el a Jobbik és a Települések Megmaradásért Egyesület közös sajtótájékoztatóján szerdán.

Miskolc - "Bizonyos politikai erők szándékosan összemossák a romák helyzetével kapcsolatos ügyeket" - jelentette ki Kiss Gábor alpolgármester.

Budapest, Miskolc - A Világsátor projektről kérdeztük annak budapesti megálmodóit, akik előljáróban elmondták, a Kormány még 2011-ben hozott határozatot arról, hogy a Társadalmi Infrastruktúrafejlesztés Operatív Program (TIOP) keretében létre kíván hozni egy ilyen központot. De szó sincs romaközpontról, "Világsátor" - multifunkcionális közösségi és kulturális központként szerepel a TIOP akciótervben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában