Helyi közélet

2013.01.10. 17:53

Tíz százalékkal csökken a távhő ára

Miskolc - A januári számlákon már látszik a díjcsökkenés, de a hideg idő miatt többet kell fizetnünk.

Miskolc - A januári számlákon már látszik a díjcsökkenés, de a hideg idő miatt többet kell fizetnünk.Csökken a távhő ára Miskolcon mégpedig 10 százalékkal, tájékoztatta lapunkat a szolgáltató cég, a Mihő Kft. A csökkenés a decemberi kormánydöntés eredménye, a 10 százalékos csökkentést a 2012. november 1-jén alkalmazott – legmagasabb hatósági árnak minősülő – szolgáltatási díjhoz képest kell érteni.

Évi 21 ezer forint

A csökkenés mértékét egy példán is szemlélteti a Mihő Kft. Eszerint egy átlagos, 2 szobás társasházi (panel)lakás távfűtésekor – 137 légköbmétert véve alapul –, 4 köbméter használati meleg víz fogyasztással számolva, 35.6 gigajoule fűtési hőfelhasználás mellett, fűtési idényben, havonta 2.681 forinttal, fűtési idényen kívül nyári időszakban 815 forinttal kell kevesebbet fizetni havonta. Ez éves szinten – a fenti példa alapján – 21.777 forint megtakarítást jelent egy átlagos lakás távfűtéses lakás esetében a 2012. évben alkalmazott árral szemben.

2013-ban az első távhőszolgáltatási számlákat várhatóan január 15-ét követően kapják kézhez a díjfizetők.

A január elején kibocsátott távhőszámlában a fűtési hődíj résszámla és a vízfelmelegítési részszámla sorokon megjelenő összegek már tartalmazni fogják a 10 százalékos távhődíj csökkentést, tájékoztatta lapunkat a Mihő Kft. A számlában az alapdíj és a hődíj elszámolása még 2012. decemberi hónapra vonatkoznak, ezért azokat a decemberi díjakkal számolják el. Ezek 10 százalékos mértékű csökkentése először a februári számlában fog megjelenni.

Több lesz a januári!

Arra viszont figyelmeztet a távhőszolgáltató cég, hogy novemberben az átlaghőmérséklet 6,4 fok volt, míg decemberben már csak 3,2 fok. Ezért ne lepődjünk meg a januári számlákon: decemberben egy átlaglakás körülbelül 3 gigajoule-lal több hőenergiát fogyasztott, mint novemberben, így körülbelül 8 ezer forinttal magasabbak lesznek a januárban kibocsátott számlák az előző havinál.

Hasonlóan, mint a földgáztüzelésű fűtési rendszer esetében is, a külső hőmérsékleti adatok nagymértékben meghatározzák a számlák összegét.

ÉM-HM

Takarékoskodási lehetőség

A Mihő Kft. tájékoztatása szerint a radiátorszeleppel rendelkező lakások esetében lehetőség van takarékoskodásra. A radiátorszelepek állításával 1,0 fokkal alacsonyabb helyiséghőmérséklet már körülbelül 6 százalékos energia-hőfelhasználást jelent.

A radiátorszeleppel nem rendelkező díjfizetők közösen dönthetnek úgy, hogy például éjszaka alacsonyabb legyen a hőmérséklet. Ezt a közös képviselőn vagy fűtési megbízotton keresztül kérhetik a szolgáltatótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában