Helyi közélet

2013.01.05. 16:53

Tá, ti-ti, tá: fogynak a rádióamatőrök

Miskolc - Idén első alkalommal szombaton, a Fortuna Étteremben találkoztak a miskolci rádióamatőrök. A randevú előtt Bucsai Istvánnal beszélgettünk.

Miskolc - Idén első alkalommal szombaton, a Fortuna Étteremben találkoztak a miskolci rádióamatőrök. A randevú előtt Bucsai Istvánnal beszélgettünk.- Évek óta minden hónap első szombatján találkozunk, s jó esetben akár tucatnyian is összejövünk - árulta el a vasárnapi Északnak Bucsai István, miskolci rádióamatőr. - Hogy mi is az a rádióamatőr? Egy hobbi, amely egy bizonyos színt után hivatássá válhat, hiszen volt, hogy egy társunk például elment a hírközlésbe dolgozni. Ugyanakkor ha ne adj Isten valami katasztrófahelyzet adódna, akkor a katasztrófavédelemmel például nagyon szívesen együttműködünk.

Jómagam egyébként 1973 óta vagyok egyéni rádióamatőr engedélyes, hobbi szinten pedig 1968-ban ismerkedtem meg ezzel a szép dologgal, még általános iskolásként a Győri kapui ifjúsági házban. Aztán jött a középiskola, a Bláthy, majd külföldön tanultam évekig. Családalapítás, sorkatonai szolgálat, sorolhatnám... Mostanában viszont bevallom nem vagyok aktív az éter hullámain.

Három klub a megyében

Kérdésünkre, hogy mi kell mindehhez Bucsai István kijelentette, hogy elsősorban szándék.

- Ráadásul sok a könnyítés az utóbbi években az illetékes hatóság részéről, hogy mást ne mondjak, már az úgynevezett morze vizsga sem kötelező - fogalmazott. - Régen csak ultrarövid hullámon volt szabad forgalmazni, most már bármelyik rádióamatőr sávon megtehetjük, azonban az aktívitás sokat csökkent az elmúlt időszakban.

Az internet miatt? - vetettük fel. A miskolci rádióamatőr szerint a számítástechnika, az internet, és mobiltelefon sokakat "elvitt".

- Régen voltak - mi csak így hívtuk őket - a konyharádiósok. Amikor apuci anyucival megakart valamit beszélni, akkor rádióamatőrként tette, illetve cb rádión keresztül. Előbbivel nagyobb távolságot lehet, lehetett áthidalni - emlékezett a múltra.

A megyében egyébként három rádióamatőr klub van: Miskolc mellett Ózdon és Kazincbarcikán. A miskolci klubban Bucsai István szerint nincs már meg sajnos az az összetartó erő, mint korábban, ám ha valaki keresi őket, akkor személyesen érdemes érdeklődnie a Bartók Béla Művelődési Házban.

JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában