Helyi közélet

2013.01.10. 13:50

Szakma mellé állás is kell

Miskolc, Kazincbarcika - Pályaválasztáskor érdemes figyelni a piaci igényeket is.

Miskolc, Kazincbarcika - Pályaválasztáskor érdemes figyelni a piaci igényeket is.Földi Szilvia kazincbarcikai, 8.-os diáklány modell szeretne lenni, de érdekli a marketing, az idegenforgalom és a közgazdaságtan is. Az ő szülei azt mondják, olyan pályát válasszon, ami a legjobban érdekli. Iskolatársa, Hegedős Dániel viszont azt mesélte lapunknak, hogy szülei figyelik a hiányszakmákat, de ő legszívesebben mégis kritikus, műsorvezető vagy riporter lenne. Érdekli a mérnöki pálya is, de ezt csak akkor választaná, ha az álma nem teljesül.

Idén főként gépész-, villamos-, valamint vegyészmérnökök, emellett lakatosok, forgácsolók és hegesztők lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerőpiacon, derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara munkaerő-piaci előrejelzéséből. Iskolaigazgatókat kérdeztünk, mennyire tudatos a fiatalok pályaválasztása, figyelik-e a munkaerő-piaci helyzetet.

Keresik a technikusokat

A Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskolában Velenyák János igazgatónak az a tapasztalata, hogy az utóbbi években kedveltebbek lettek a villamosipari szakmák, mint korábban. Többen jelentkeznek az elektrotechnika-elektronika szakmacsoport képzéseire, informatikára viszont kevesebben. Amikor pedig érettségi után tovább tanulnak a fiatalok, általában a Miskolci Egyetem szakirányú képzéseit választják, a villamosmérnöki vagy a gépészmérnöki képzést. Az igazgató azt tapasztalja, hogy az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés a technikusok iránt is, tavaly például egy budapesti cég kereste meg az iskolát, mert erős áramú elektrotechnikusokra volt szüksége.

Az általános iskolások még álomszakmákról ábrándoznak, és kevés tanulással, munkával akarnak sok pénzt keresni. Legalább is ezt tudtuk meg a kazincbarcikai Ádám Jenő Általános Iskolában, ahol az egyik osztályfőnökkel beszélgettünk. A diákokat pedig igyekeznek időben megismertetni a különböző szakmákkal. Már 7. osztálytól pályaválasztási foglalkozásokat tartanak nekik, ezekre szakembereket is meghívnak. A diákok viszont olyan szakmákat választanak, amelyekkel külföldön sok pénzt kereshetnek: minősített hegesztő, géplakatos, gipszkartonozó, hidegburkoló. Akik pedig jól tanulnak, azok sem a mérnöki pályára készülnek (mivel a reál tárgyakat nem szeretik), hanem a divatos szakmákat választják: kommunikáció, turizmus, vendéglátás.

A szülők terelgetnek

A Miskolci Egyetemen az a tapasztalat, hogy sok szülő szeretné gyermekét valamilyen keresett képzés felé terelni, tudtuk meg Fekete Sándor tanulmányi szakreferenstől. Ennek aztán van, amikor az lesz a vége, hogy a diák mégsem állja meg a helyét például mérnökhallgatóként, és akkor pályát kell módosítania. Van példa arra is, hogy a szülők már a középiskolás évek alatt tudatosan készítik fel gyermeküket műszaki képzésre, és külön órákat vesznek, hogy jól menjen a matek és a fizika. Hozzátette: manapság egyébként sokkal fontosabbak az elhelyezkedési esélyek, mint évekkel ezelőtt. Viszont az is megfigyelhető, hogy a Miskolci Egyetemen végzettek egyforma eséllyel helyezkednek el attól függetlenül, hogy melyik karon tanultak.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában