Helyi közélet

2013.01.04. 08:30

Kell a közfoglalkoztatás!

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Közfoglalkoztatás addig kell, amíg a munkaerőpiac meg nem lódul...”

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Közfoglalkoztatás addig kell, amíg a munkaerőpiac meg nem lódul...”

Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci helyzetéről, a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről is tárgyalt legutóbbi ülésén a megyei közgyűlés. A Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója által összeállított tájékoztató nyomán a képviselők körében nézeteltérés alakult ki a közfoglalkoztatás hasznáról. Ellenzői szerint nem oldja meg hosszú távon a megye foglalkoztatási gondjait, inkább elfedi az amúgy egyre növekvő gondokat.

Kevés a képzett munkaerő

Lórántné Orosz Edit véleménye szerint abban a helyzetben, hogy a megye 62 ezer álláskeresőjének 40-45 százaléka legfeljebb általános iskolai, vagy még annál is alacsonyabb végzettséggel rendelkezik, meghatározza azt, hogy nem lehet eltekinteni a közfoglalkoztatástól, amelyre – az igazgató asszony meglátása alapján – „addig mindenképpen szükség van, amíg a munkaerőpiac meg nem lódul.” A közfoglalkoztatás fontos szerepet tölt be a munkamorál fenntartásában is.

A megyei munkaügyi központ tájékoztatójából megtudhattuk, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap közfoglalkoztatási támogatások előirányzatának pénzügyi keretéből tavaly működtetett közfoglalkoztatási formák finanszírozására 19,1 milliárd forint állt a megyei munkaügyi központ rendelkezésére. Ez a forrás közel két és félszerese volt a közfoglalkoztatás finanszírozására 2011-ben rendelkezésre állt keretnek.

Negyvenezernél többen

A pénzeszközök több, mint fele Borsod-Abaúj-Zemplén megye 13 hátrányos helyzetű kistérségében kialakított startmunka mintaprogramok, 27 százalékát az országos startmunka programok megvalósítására használták fel, 11 százalékát a helyi önkormányzatok a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás működtetésére fordították, míg a maradék 7 százalék az egyéb startmunka mintaprogramok, kiemelt mintaprojektek, valamint a 2011-ről még áthúzódó programok megvalósítását szolgálták.

Tavaly egy-másfél hónappal korábban, februárban megkezdődött a programok megvalósítása, március végéig több mint 16 ezer közfoglalkoztatott állt munkába megyeszerte, számuk október végéig 29 ezer fő fölé emelkedett. Az előző évről áthúzódó programokon foglalkoztatottakkal együtt több mint 40 ezer fő kapott rövidebb, hosszabb időre munkát ebben a formában megyénkben.

ÉM-SZB

Startmunka mintaprogramok

Az egyéb startmunka mintaprogramok keretében 278 fő foglalkoztatása valósulhat meg 796 millió forint keretösszeg felhasználásával (622,4 millió forint 2012. évi keret, míg 173,6 millió forint 2013. évre áthúzódó keretösszeg): 

– Drótháló készítési mintaprogram 4 településen (Tiszakarád, Járdánháza, Taktakenéz, Novajidrány), 60 fő foglalkoztatását teszi lehetővé.

– A 30 fős diplomás közfoglalkoztatási koordinátor mintaprogram – mely szeptemberben indult – 12 hónap időtartamra biztosít munkalehetőséget a programban résztvevőknek.

– A műemlékekhez kapcsolódó mintaprogram 79 fő részére biztosítja a munkához jutás lehetőségét, a foglalkoztatás 2012. szeptember 17-től indult.

– A Kazán 2. 0 programban további 179 fő foglalkoztatása vált biztosítottá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában