Helyi közélet

2012.12.13. 12:33

Összefogás ár ellen, aszály ellen

Miskolc - A klímaváltozás hatásainak kezelésére jött létre a magyar-szlovák-ukrán együttműködés.

Miskolc - A klímaváltozás hatásainak kezelésére jött létre a magyar-szlovák-ukrán együttműködés.A régió egyik legfontosabb környezetvédelmi problémájává nőtte ki magát az utóbbi esztendőkben a klímaváltozás, amellyel környezeti, biztonsági és társadalmi-gazdasági kihívások párosulnak. Gondoljunk csak a két évvel ezelőtti nagyárvízre, amelynek gazdasági kárait súlyos milliárdokban tudjuk csak mérni, társadalmi hatásai pedig még igazából feltáratlanok. Az is kétségtelen, hogy az emberiség által folytatott tevékenységek nagyban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, amelynek következményében közvetlen veszélybe kerül az emberi élet, lakóterületek, ivóvízkészlet, táplálékellátás, szolgáltatásokhoz való hozzáférés…

A súlyos figyelmeztetés nyomán a tudósok és szakemberek egyre intenzívebben foglalkoztak a klímaváltozás problémájával regionális és nemzeti szinten illetve publikálták állásfoglalásaikat és forgatókönyveiket, amelyekkel politikusok és a társadalom figyelmét kívánták felkelteni. Magyarország 2007-ben megalkotta a saját Nemzeti Klímaváltozási Stratégiáját, amelynek tervei a 2008-2025-ös periódusra érvényesek, ugyanakkor az Észak-magyarországi régió nem rendelkezik a klímaváltozás hatásait célzó regionális akciótervvel.

A hőhullámtól a viharokig

A szeptemberben beindult HUSKROUA határon átnyúló együttműködési program keretein belül a LOC-CLIM-ACT projekt célja a megnövekedett gyakoriságú és intenzitású extrém időjárási tényezők (heves esőzések, tartós aszályok, hőhullámok, szélviharok és mindennapi veszélyhelyzetek) kezelését célozza meg Kelet-Szlovákia, Kárpát-Ukrajna, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakemberinek összefogásával.

A projekt vezetője, a Kárpátok Fejlesztési Intézet (KRI) és partnerei a NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség az ungvári FORZA - Ügynökség a Kárpátok régió Fenntartható Fejlődéséért, valamint az ukrajnai Rakhiv Megye Közigazgatása fontosnak tartja a klímaváltozás okozta vészhelyzetekre való jobb felkészültség megteremtését. Szemléletformálást próbálnak megvalósítani a klímaváltozás helyi hatásainak és megelőzésének céljából, valamint mechanizmusokat kialakítani a klímaváltozás hatásaira adott lokális reakciók és alkalmazkodóképesség élénkítésére és támogatására.

A partnerek jelenleg szakértőket keresnek, akik szakmai közreműködésére és részvételére számítanak a szóban forgó régiók érzékenységi vizsgálatát végzik majd el az alkalmazkodási stratégiák kialakításához az adott régióban. Mindemellett a projekt középpontjában helyi önkormányzatok kompetenciáinak kialakítása illetve fejlesztése áll.

Könyv a klímaváltozásról

A megvalósítást több szervezet támogatja, mint a létrejövő klímaközpontok, regionális tanácsadó központok, nemzetközi éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást elősegítő platformok, valamint egy online információs portál, amely az éghajlatváltozás hatásaival és a lehetséges válaszadási lehetőségekkel foglalkozik. A projekt egyik legnagyobb eredménye egy képzési program a kiválasztott és vezető helyi közigazgatási szereplők számára, de civil szervezetek, középiskola tanárok és újságírók egyaránt a célcsoport tagjai, a szélesebb körű társadalmi szemléletformálásban betöltött szerepükből kifolyólag. További várható eredmény egy gyakorlati kézikönyv, valamint egy tájékoztató kiadvány az érintettek számára.

ÉM-SZB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában