Helyi közélet

2012.12.01. 17:32

Elzárásra ítélte a bíróság Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Miskolcon "sétáló" tagjait

Miskolc, 2012. december 1., szombat (MTI) - Két-két nap elzárásra ítélte nem jogerősen a Miskolci Városi Bíróság szombaton azt a 13 embert, akik pénteken Miskolc avasi lakótelepén a Szebb Jövőért Egyesület tagjaiként, szimpatizánsaiként úgymond sétára indultak a városrészben. Egy férfi ellen - aki szervezte a "megmozdulást" - büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrség.

Miskolc, 2012. december 1., szombat (MTI) - Két-két nap elzárásra ítélte nem jogerősen a Miskolci Városi Bíróság szombaton azt a 13 embert, akik pénteken Miskolc avasi lakótelepén a Szebb Jövőért Egyesület tagjaiként, szimpatizánsaiként úgymond sétára indultak a városrészben. Egy férfi ellen - aki szervezte a "megmozdulást" - büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrség.

Az MTI információi szerint a rendőrség által a pénteki "sétán" előállítottak között volt Jakab Péter, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, miskolci önkormányzati képviselő is.

Szabó József, a Miskolci Törvényszék szóvivője az határozathirdetést követően az MTI-nek elmondta: közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzésének szabálysértése miatt ítélte el a 13 embert, ugyanakkor valamennyiüket szabadlábra helyezték, az őrizetbe vételük két napja ugyanis ebbe beleszámít.

A rendőrség tudomásul vette a döntést, az érintettek és ügyvédjeik fellebbeztek, ezért a verdikt nem jogerős.

Jakab Péter a héten Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármesternek címzett nyílt levelében azt jelezte, hogy megalakul az egyesület miskolci egysége, "mely péntek délután az Avason fog sétálni". Az egyesület miskolci szervezetének megalakulásáról sajtótájékoztatót is tartottak pénteken. A "városnéző séta" az esemény után indult.

Pakusza Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben az írta: "sajnos kiderült, a hatalom újfent nem a becsületes polgárok mellett áll. Az Avason sétáló hazafiakat a pintéri rendőrség előállította, mintha közönséges bűnözök lennének".

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján közölte, hogy 14 embert előállítottak. Közülük egyet közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése vétsége, a többit pedig közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt állították elő.

Földesi Norbert, az MSZP miskolci frakcióvezetője közölte: "a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület kimondatlanul is nem más, mint a már nyíltan fajgyűlöletet hirdető, fasiszta parlamenti párt katonai nyúlványa". Hozzátette: pártja tiltakozik a szebb jövősök fellépése ellen.

A Fidesz miskolci szervezete szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy az avasiak a rend pártján állnak. "Ebben az esztendőben sajnos ez már a sokadik alkalom, amikor szélsőségesek akarnak politikai hasznot húzni az Avas problémáiból. Ezzel szemben, a miskolci városvezetés 60 járőrrel erősítette a városban, így az avasi lakótelepen is, a közbiztonságot, a személyes jelenlétet. A korábbi esztendők tízszeresét, összesen 400 millió forintot fordított a rend megerősítésére" - írta a párt közleményében.

A Jobbik szintén szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy határozottan elítélik "ezt a nyilvánvalóan politikai megrendelésre indított koncepciós eljárást."

Az ilyen jellegű intézkedések a lakosság megfélemlítését szolgálják azzal a nyilvánvaló céllal, hogy megakadályozzák a társadalmi önszerveződés minden formáját. Jelen esemény is azt bizonyítja, hogy a rendvédelmi szervek felsőbb utasításra nem a településünket sújtó bűnözési hullám felszámolásával foglalkoznak, hanem az őket jogos kritikával illető állampolgárokkal szemben lépnek fel - olvasható a Jobbik közleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában