Helyi közélet

2012.12.13. 10:35

Borsod és Kassa: Készül a közös szociális mappa

Borsod-Abaúj-Zemplén, Kassa - Adatbázissal és egy éves oktatási programmal segítik a térségi szociális gondok orvoslását.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Kassa - Adatbázissal és egy éves oktatási programmal segítik a térségi szociális gondok orvoslását.A kassai önkormányzati kerület és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szociális problematikája címet viselte az a konferencia, amely egyben nyitánya volt a Szlovákiai Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézete és a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézete közös projektjének. Az együttműködés alapja a két térség szociális gondjainak kísérteties hasonlósága - a munkanélküliség magas volta, a periféria szerep, a roma kisebbség magas aránya, a nehezen megközelíthető szétszórt kistelepülési szerkezet, az idős lakosság kiemelkedő aránya. Mindezek az országhatár mindkét oldalán komoly társadalmi problémák forrásai.

A két régió hasonlósága megvan abban is, hogy hiányzik egy a problémák orvoslásában vezető szerepet játszó szociális hálózat: a szociális szervezetek, intézmények, önkormányzatok között nincs aktív együttműködés, közös adatbázis.

Gyakorlati adatbázis lesz

A most megkezdődött Regszom projekt keretében - mint azt Szabó-Tóth Kingától, a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének igazgatójától megtudtuk - az együttműködő szervezetek elkészítik a két térség közös szociális mappáját, amely később egy mindenki által hozzáférhető adatbázisként fog működni. "A végső cél természetesen az, hogy hozzájáruljunk a régió lakossága életkörülményeinek javításához azáltal is, hogy lehetőséget biztosítunk a határmenti területeken élők nagyobb szociális kohéziójára" – tette hozzá.

Fontos szerepet tölt be a projektben az oktatás és képzés. Egyik felől a hátrányos helyzetű lakosokkal közvetlen kapcsolatban lévő, a szociális szférában dolgozók – szociális munkások, munkaügyi szakemberek – tudásának bővítése a cél, másik oldalról azonban magukat a hátrányos helyzetben lévőket szeretnék olyan tudással ellátni, amely rugalmasabbá tenné őket a munkaerőpiaci alkalmazkodáshoz, illetve javítaná esélyeiket az állásszerzésre.

Együtt a két régió

Veres Tímea, a projekt kassai szakmai vezetője szerint kiemelt fontosságú szempont a két régió egyfajta szociális összekötése, a kohézió megteremtése, egymás intézményei működésének megismerése, és a helyes gyakorlatok átvétele, adaptálása. Mindkét oldalon több évtizedes tapasztalathalmaz gyűlt össze, amelyet a gyakorlatban is alkalmazni kellene végre.

ÉM-SZB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában