Helyi közélet

2012.11.15. 08:16

TOP 100 - Erősíteni kell a szövetkezeti hiteleket

Miskolc - Hitviták tüzében – szirénhangok bűvöletében – erről tartott előadást Parragh László.

Miskolc - Hitviták tüzében – szirénhangok bűvöletében – erről tartott előadást Parragh László.A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy három évvel ezelőtti beszédéből vett idézettel kezdte: „Egyelőre vesztésre áll a gazdaság. A mostani pálya veszélyei mindenki számára világosak...” Azért ezzel, mert úgy gondolta, ezek a mai helyzetben is aktuálisak.

Az elnök azt is elmondta: a GDP alakulásából az derül ki, hogy az eurozónán belül hazánk a legnagyobb vesztese a válságnak. Példaként említette, hogy 2008-2011 között a GDP közel 4 százalékát vesztettük el, míg a lengyelek 10 százalékos növekedést értek el, a cseheknek pedig sikerült szinten tartaniuk. Ennek okaként – többek között – említette hazánk külkereskedelmi kitettségét, a cserearányok romlását, a lengyeleknél meglévő lényegesen nagyobb belső piacot és a vállalati hitelpiac szűkülését.

„A nemzetközi cégek már 2007-ben látták, hogy jön a válság, ezért megkezdték a forráskivonást. Ennek köszönhetően a gazdaságból a források egyharmada kiment” – sorolta. Hozzátette: a gazdaság és a vállalkozások erőn felül teljesítettek az elmúlt időszakban, és kiemelte azt is, hogy a húzóerő a külkereskedelem volt.

Korlátozott

A bankok kapcsán kifejtette, hogy probléma az is, hogy a bankszektor 89 százaléka közvetlenül külföldi tulajdonban van. Ezek nagy része pedig zártkörű részvénytársaság, tehát a hazai tulajdonrész megszerzése is korlátozott – vélekedett. Ennek köszönhetően a vállalati hitelezés jelentős hányada külföldi bankoktól származik – hangsúlyozta.

A működő tőke beáramlásáról elmondta, hogy 2007-ben volt a csúcspont, onnantól ezek a források kimennek az országból. „Ebből is látszik, nincsenek saját erőforrásaink. Egy terület lehetne kitörési pont, a szövetkezeti hitelek. Fejlettebb országokban 40 százalék körüli ezen források részvétele a hitelezésben, nálunk 10 százalékos” – ismertette.

A kamara elnöke úgy véli, a probléma megoldása hosszú évekig tart. „Nem térhetünk vissza a régi útra. Növelni kell a bankrendszerben a hazai tulajdoni arányt. Erősíteni kell a szövetkezeti hitelintézeteket. Monetáris eszközökkel is segíteni kell, hogy a cégek hazánkban bejegyzett bankon keresztül vegyenek fel hitelt” – fogalmazott.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában