Helyi közélet

2012.11.22. 13:30

Tarlós: az önkormányzatok is részesülhetnek a közműadóból

Budapest, 2012. november 22., csütörtök (MTI) - A főpolgármester alaptalannak tartja azt a következtetést, hogy az önkormányzatok nem részesülnének a közműadóból.

Budapest, 2012. november 22., csütörtök (MTI) - A főpolgármester alaptalannak tartja azt a következtetést, hogy az önkormányzatok nem részesülnének a közműadóból.

Tarlós István egy más témában tartott budapesti eseményen csütörtökön azt mondta: álláspontja szerint az adót azért központilag szedik be, mert nemcsak a településeken belüli, hanem a települések közötti közművezetékek is forrást teremtenek. Kiemelte: olyat sehol nem hallott, hogy az önkormányzatok nem részesülnének ebből.

Kitért a BKV finanszírozási helyzetére is, és utalt arra, hogy a december eleji kormányülésen téma lesz a budapesti közösségi közlekedés. Mint mondta, a miniszterelnök tisztában van azzal, milyen adottságot örökölt a városvezetés, és ahogy ebben az évben megoldották a közlekedési társaság működését, úgy a jövő évben is így lesz.

Tarlós István szólt arról is, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) hajléktalanokra vonatkozó döntésével ellehetetlenült a polgármesterek kettős feladata, vagyis a város funkcionális használatának biztosítása és a hajléktalanokról való gondoskodás. Kijelentette: nem az a szabadság, ha bárki, bármikor megágyazhat aluljárókban, metrómegállókban, közterületeken, parkokban, középületek lépcsőházaiban, hanem az, ha komfortos szállásokon, biztonságosan, ember módjára élhetnek, és még munkát is kaphatnak.

A tiltott, közösségellenes magatartásformák önkormányzati szankcionálásának megszüntetésével kapcsolatban leszögezte: az országban rendnek kell lennie, ez a többség igénye. Jelezte: nem kérdőjelezi meg az Ab szempontjait, ugyanakkor megjegyzi: egy dolog a jogelmélet, de ettől függetlenül van a hétköznapi élet a maga írott és íratlan szabályaival, s várospolitikusként arra kéri a testületet, hogy ezt is vegye figyelembe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában