Helyi közélet

2012.11.22. 17:45

Patak utcai mélygarázs: leállt az építkezés

Miskolc - Tegnaptól hivatalos: jövő tavaszig biztosan áll a Patak utcai építkezés.

Miskolc - Tegnaptól hivatalos: jövő tavaszig biztosan áll a Patak utcai építkezés.„Leállt volna a Patak utcai mélygarázs építése?” - hívta szerdán késő este telefonon munkatársunkat olvasónk, aki aztán vázolta az ott látottakat. Eszerint „pakolnak a munkások: leszerelik a darut is.” Csütörtökön reggel fotós kollégánk is ezt tapasztalta. Például konténert és betonkeverő gépeket is trélerre pakoltak a munkások, majd elszállítottak azokat.

Januárra ígérték

Emlékeztetőül: idén nyáron többek között arról írt lapunk, hogy a Patak utcai mélygarázs kivitelezése januárban fejeződik be. A közbeszerzési eljárást az Adeptus-H Zrt. nyerte meg a Közbeszerzési Döntőbizottság jóváhagyásával. A kétszintesre tervezett mélygarázsban 129 autó és 2 motor parkolhat majd, a beruházás a belvárosi rehabilitáció első szakaszának (IVS 1) része.”

„Mi az oka a munkálatok befejezésének? Kikerülhető-e a probléma? Mi lesz a mélygarázzsal?” – kérdeztük elektronikus levélben csütörtökön délelőtt a kivitelező Adeptus-H Zrt.-t és a beruházót képviselő Miskolc Holding Zrt.-t. Kora délután aztán telefonon arról tájékoztatta a kivitelező képviselője munkatársunkat, hogy szerződés szerint nem ők, hanem a Miskolc Holding egyik tagvállalatának igazgatója jogosult nyilatkozni a Patak utcai helyzetről.

Perecsényi Attila, a Régiópark Kft. ügyvezető igazgatója a következőket mondta az Észak-Magyarországnak: „A résfalazási munkálatok közben derült ki, hogy az eredeti talajmechanikai szakvéleményhez képest a megfelelő vízzáró agyagréteg síkja a valóságban nem mindenhol egyezik a talajmechanikai szakvélemény előrejelzésével, így szükségessé vált a mélyalapozás munkarész módosítása. A módosítás kiegészítő közbeszerzési eljárás kiírását követeli meg.” Az ügy kapcsán – más forrásból - megtudtuk, bár háromszor is lefúrtak a tervek előkészítésekor, de nem tapasztalták ezt a problémát.

Az ügyvezető még elmondta lapunknak, az említett közbeszerzés lefolytatása (hogy miért van rá szükség, arról nem szól a közlemény) előreláthatólag 3 hónap. A munkaterületről a kivitelező alvállalkozója vonult le, áll még a nyilatkozatban, mert a résfalazás folytatásáig máshol vállalt munkát.

Kérdeztük, nem fut-e ki az önkormányzat így a határidőből. A mélygarázs ugyanis a belvárosi rehabilitáció első szakaszának beruházása, amit már rég le kellett volna zárni. A válasz: a mélygarázs építésének szerződésben rögzített befejezési határideje 2013. október 20-a, de reményeink szerint a mélygarázs építése hamarabb, jövő nyár végén befejeződhet.

Azt már Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetőjéről kérdeztük, át kell-e terveztetni a beruházást, ám nemmel válaszolt. Kérdeztük azt is, hogy többe fog-e így kerülni a városnak a mélygarázs, erre azt válaszolta, valószínűleg igen. Pontos összeget azonban még nem tudott mondani.

A helyszínen

A neve elhallgatását kérő helybéli szerint jó ideje „szöszmötöltek” a területen, ezért aztán meg sem lepődik, hogy most már össze is pakoltak. Szerinte nagyon elnézhettek valamit a tervezéskor, hiszen állítása szerint nonszensz az, hogy jóformán még mindig nem ástak ki egy egészséges gödröt és csak az agyagos talajt furkálgatták.

– Legalább nem lesz por és sár, mert az már az itt élőknek már-már kibírhatatlan volt. - búcsúzott.

ÉM-JLI, HM

Mélygarázs-közelmúlt, az Észak cikkei alapján:

2010-ben még úgy volt, a Szent István tér alá épül a mélygarázs, de átterveztették.

2011. január: A jó idő beálltával indulhat a beruházás, és szeptember végén át is adnák.

2012. március: március 13-án megkezdődik a beruházás előkészítése.

2012. június: A közbeszerzési eljárásban adódtak gondok.

2012. július: Lezárult a közbeszerzési eljárás, az Adeptus-H Zrt. nyerte el a kivitelezés jogát.

2012. augusztus: A munkaterület átadásával-átvételével megkezdődik a Patak utcai mélygarázs kivitelezése, amely a tervek szerint várhatóan januárban fejeződik be.

2012. november: Leállnak a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában