Helyi közélet

2012.11.30. 18:37

Már biztos: fűtésszünet az egyetemen

Miskolc - A Miskolci Egyetemen is téli szünetet tartanak a költségek csökkentése érdekében.

Miskolc - A Miskolci Egyetemen is téli szünetet tartanak a költségek csökkentése érdekében.Ahogy az ország több egyetemén, a Miskolci Egyetemen is téli szünetet (fűtésszünetet) tartanak december 22-étől január 6-áig, tudtuk meg Szabady Szabolcstól, az egyetem Hallgatói és Doktorandusz-hallgatói Önkormányzatának elnökétől. A döntést csütörtökön az intézmény szenátusa hozta meg, és ezzel tulajdonképpen 15-20 millió forintot tudnak majd megspórolni. Az elnök elmondta azt is: az egyetemi épületekben temperáló fűtés lesz, csak a portaszolgálat működik majd. A kollégiumokban azonban nem csökkentik a hőmérsékletet, ott a hallgatók nyugodtan készülhetnek a vizsgákra.

Csúszik a vizsga

A fűtésszünet a két ünnep között két munkanapot érint, január első hetében pedig hármat. Ezeken a napokon nem lehet majd vizsgázni, akinek már fix időpontja volt a fűtésszünet idejére, más időpontot kap majd. Az elnöktől megtudtuk azt is, a vizsgák sikeres lebonyolítása érdekében egy héttel meghosszabbítják a vizsgaidőszakot, ezzel csúszik a regisztrációs hét és a szorgalmi időszak kezdete is. viszont a következő félév szorgalmi időszaka így rövidebb lesz egy héttel. Erre azért van szükség, hogy a nyári záróvizsgák időben elkezdődjenek. Korábban az oktatási államtitkárság arra kérte a Magyar Rektori Konferenciát, hogy a takarékossági intézkedések ellenére az intézmények biztosítsák a hallgatók zavartalan vizsgáztatását a két ünnep között is. Szabady Szabolcs szerint azonban annak nem lenne értelme, ha csak egy épületet fűtenének a vizsgák miatt.

Mint arról korábban írtunk, az ország egyetemeit komolyan érintik a költségvetési elvonások. Emiatt különböző takarékossági intézkedésekre kényszerülnek, ezek egyike a fűtésszünet. A miskolci Egyetem költségvetéséből legutóbb 270 millió forintot zároltak, ami tulajdonképpen az intézmény egyhavi bérköltsége. Az anyagi nehézségeket a Miskolci Egyetem igyekszik saját bevételeiből megoldani, elbocsátásokat nem terveznek, mondta el lapunknak Patkó Gyula rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában