Helyi közélet

2012.11.07. 18:05

Láthatósági kampány a gyalogosok és kerékpárosok biztonságáért

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2012. november 05-10. között "Láthatósági kampány"-t hajt végre.

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2012. november 05-10. között "Láthatósági kampány"-t hajt végre.A program célja azon közlekedési balesetek megelőzése, melyek során hiányos felszereltségű, kivilágítatlan, sok esetben még fényvisszaverő eszközzel sem rendelkező kerékpárosok, illetve gyalogosok válnak áldozattá.

A kampány helyszíne - az átlagostól magasabb kerékpáros jelenlét, a 2012-es év eddig eltelt időszakában történt kerékpáros balesetek számai, valamint az ittas kerékpárosok magas száma alapján - Miskolc, Mezőkövesd, Tiszaújváros és Ózd területe.

A program elemei:

  • Tájékoztatás a "látni és látszani" elv fontosságáról.
  • Az előre meghatározott időpontban és helyen (úton, kerékpárúton, valamint kijelölt gyalogos-átkelőhelynél) az ellenőrzéskor a rendőrök fényvisszaverő eszközöket, illetve kerékpár lámpákat adnak át a kerékpárosoknak, gyalogosoknak.
  • Kerékpárosok felvonulása, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a láthatóság fontosságára. Ezen a programon rendőri biztosítás mellett csak az előírás szerint felszerelt kerékpárok vehetnek részt.
  • Az utóbbi években a kerékpáros balesetek visszaszorítása nagy feladatot jelent, hiszen a személygépkocsi vezetőket követően a kerékpárosok okozzák a legtöbb balesetet, illetve válnak részesekké. Az idei évben a rendőrség fokozottan és folyamatosan ellenőrizte és ellenőrzi a kerékpárosok közlekedését. Ennek is köszönhető, hogy a kerékpárosok által okozott balesetek száma stagnált, vagyis az idén ugyanannyi baleset történt, mint tavaly.

    A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban megyénkben tovább javult a közlekedésbiztonság helyzete. Összességében 4 %-os balesetszám csökkenésről beszélhetünk, és 9,7 %-kal kevesebben sérültek meg a megye útjain. A halálos kimenetelű balesetek terén is javulás, 13 %-os mérséklődés mutatkozik.

    Az őszi évszakváltozás azonban jelentős negatív hatással bír a mindennapi közlekedésre, jelentősen emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma. Ebben az időszakban nagy mértékben romlanak az időjárási, és látási viszonyok. Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy a rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. A fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat, illetve ezek a balesetek meg is előzhetőek!

    - Egyedné Novodonszki Éva főtanácsos B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda sajtóreferens -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában