Helyi közélet

2012.11.20. 11:22

Ellehetetlenülnek a kapcsolt energia termelő létesítmények

Kazincbarcika, Tiszaújváros, Ózd - A költségeket a világpiac határozza meg, a bevételt a kormány.

Kazincbarcika, Tiszaújváros, Ózd - A költségeket a világpiac határozza meg, a bevételt a kormány.Nehéz helyzetbe kerülhetnek a kapcsolt energiatermelő cégek, miután a kormány a napokban megalkotta új távhőtermelői árrendeletét, amiben olyan alacsony árat határozott meg, hogy a jövőben nem éri meg működtetni a hagyományos erőműveknél jobb hatásfokkal üzemeltethető gázmotoros erőműveket, melyek a múltban jelentős primer energia megtakarítást eredményeztek.

Megyénkben leányvállalatain - Kazinc-Therm Kft, Ózdi Erőmű Kft, Tisza-Therm Kft. - keresztül Kazincbarcikán, Ózdon és Tiszaújvárosban üzemeltet fűtőerőműveket a Sinergy Kft. A cég ügyvezető igazgatója, Papp András munkatársunknak elmondta, a kapcsolt energiatermelő cégek gondjai már másfél éve elkezdődtek, amikor a kormány először befagyasztotta a távhőárakat, majd 2011. július 1-vel megszüntette a kapcsolt villamos energiatermelés ártámogatását. Ezt követően 2011. október 1-től érvénybe lépett a távhőtermelők árait szabályzó rendelet, mely hosszútávú szerződésekben rögzített hőárakhoz képest jóval kedvezőtlenebb helyzetbe hozta a termelőket. Ezt a helyzetet az új árrendelet csak tovább súlyosbítja.

Míg a cégek a földgázt a nemzetközi piacon szerzik be, addig a hőárak fixek és nem nyújtanak fedezetet a termelési költségekre sem ami már most elővetíti a gazdaságtalan üzemeltetés valószínűségét. Mivel a gázmotoros erőművek a földgázból villamos energiát állítanak elő, és gyakorlatilag a hulladékhőt lehet távfűtési célra használni, felmerül a kérdés: az áram eladásával nem kompenzálható a termelők bevételkiesése?

Papp András felvetésünkre válaszolva elmondta: a gázmotoros erőművek építésekor figyelembe vették ezt, a termelő és az önkormányzat a kapcsolt villamos energiatermelés ártámogatásából származó „hasznot” osztotta meg, ennek segítségével tudták olcsóbban biztosítani a távhőszolgáltatást a települések. Mivel a költségek emelkedtek, a villamos energia piaci ára, pedig oly mértékben csökkent, hogy mértéke a korábbi támogatott ár kevesebb, mint kétharmada, azt eredményezi, hogy csak reális támogatási rendszerrel lehetne rentábilissá tenni a távhőtermelést, különben aki teheti, hagyományos kazánnal termeli meg a távhőt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában