Helyi közélet

2012.10.24. 13:18

Önkéntes tűzoltók segítik a profikat

Borsod Abaúj-Zemplén megye - Az a terv, hogy minden települést 25 percen belül elérjék a tűzoltók.

Borsod Abaúj-Zemplén megye - Az a terv, hogy minden települést 25 percen belül elérjék a tűzoltók.A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok a katasztrófavédelmi törvény értelmében januárban állami kézbe kerültek. A megyében négy katasztrófavédelmi kirendeltség kezdte meg működését, Miskolcon, Encsen, Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán, és már ekkor felmerült, hogy integrálják az önkéntes tűzoltóságokat is. Hogy áll ez a folyamat a megyében, és hol vannak olyan önkéntes egységek, amelyekre számíthatnak a hivatásosok? – kérdeztük Rizsu Zsuzsannától, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől.

– Bár elnevezésében korábban jelentős hasonlóságot mutattak, mára nevükben is elkülönülnek az önkormányzati tűzoltóságok és önkéntes tűzoltó egyesületek – válaszolta a szóvivő. – A korábbi önkéntes tűzoltóság a januárban életbe lépett katasztrófavédelmi törvényben foglaltaknak megfelelően önkormányzati tűzoltóparancsnokságként működik tovább. Ez valójában nem más, mint tűzoltási és műszaki mentési feladatok elvégzésére létrehozott, önálló működési területtel nem rendelkező önkéntes tűzoltóság, melyet települési önkormányzat vagy önkormányzati társulás alapíthat, melyben a tűzoltó-szakmai feladatokat főfoglalkozású és önkéntes jogviszonyban álló önkormányzati tűzoltók látják el.

Megyénkben önkormányzati tűzoltóság nincs, viszont önkéntes tűzoltó egyesületből több is működik nálunk, közülük 23 kötött együttműködési megállapodást hivatásos tűzoltósággal. Ezek helyi szervezetek, tagjai önként, ellenszolgáltatás nélkül, technikai ellátottságuk függvényében vesznek részt tűzoltási, műszaki mentési feladatokban a településen, illetve jelentős szerepük van a tűzmegelőzésben tájékoztatási tevékenység végzése révén, elsősorban az utánpótlás-képzések, ifjúsági tűzoltó képzések, versenyek, bemutatók megszervezésével. Az egyesületek szaktevékenységre igénybe vehető tagjának tűzoltó alaptanfolyami képesítéssel kell rendelkezniük, a 40 órás alaptanfolyamokat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság folyamatosan, igény szerint szervezi. A tanfolyamon való részvétel feltétele a tűzoltó egyesületi tagság, legalább általános iskolai végzettség és megfelelő egészségügyi alkalmasság, tette hozzá Rinyu Zsuzsanna.

Az átalakulás kapcsán arról is szó volt, hogy a nehezebben elérhető, tűzvédelmi szempontból veszélyeztetett települések gyorsabb megközelítése céljából tűzoltó őrsöket állítanak fel – mik a tapasztalatok a működésükkel kapcsolatban? – kérdeztük.

– A katasztrófavédelmi rendszer megújításának egyik legfontosabb eleme az úgynevezett „fehér foltok” megszüntetése volt, vagyis annak a célnak a teljesülése, hogy az ország minden települését legfeljebb 25 percen belül elérjék a tűzoltók – mondta Rinyu Zsuzsanna. – Megyénkben 141 település található 25 perces vonulási időn kívül, ezért vált szükségessé újabb települések kijelölése, ahol beavatkozásra alkalmas tűzoltó erő van jelen és így gyorsabban érkezhet a segítség.

Az őrsprogram során országszerte 65 katasztrófavédelmi őrs jön létre 2014 végéig, ebből Borsodban nyolc működik majd. Ezek olyan, a már meglévő hivatásos tűzoltóparancsnokságok részeként működő „kihelyezett” egységek lesznek, amelyek a parancsnokság székhelyétől távolabb, a „fehér foltokhoz” viszont közelebb esnek. A katasztrófavédelmi őrs hatásköre a hivatásos tűzoltóparancsnokság működési területének meghatározott részére terjed majd ki, ahol fél- vagy egész rajjal, egy gépjárműfecskendővel, 24-48 órás készenléti szolgálati rendben végzi feladatait az állomány. A megyében jövő év második félévében négy katasztrófavédelmi őrs átadását tervezzük, 2014-ben pedig további négy őrs létesül. Szakmai szempontok alapján már javában folynak az egyeztetések, néhány körzetben azonban még nem eldöntött kérdés, hol lenne célszerű felállítani az őrsöt, ahonnan valamennyi környező település 25 percen belül megközelíthető – tette hozzá a szóvivő.

ÉM-SZP


Hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek megyénkben:M

Abaújkér, Abaújlak-Szanticska, Aszaló, Baktakék, Borsodbóta, Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Felsőzsolca, Gönc, Hercegkút, Hidasnémeti, Hollóháza, Izsófalva, Komlóska, Mád, Méra, Mezőcsát, Onga, Ózd, Pálháza, Putnok, Szomolya, Tolcsva


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában