Helyi közélet

2012.10.18. 11:20

"Díjazzák" a hamis árut a fináncok

Miskolc - A pénzügyőrök ez év októberéig a miskolci Zsarnai piacon összesen 25 ellenőrzést folytattak le.

Miskolc - A pénzügyőrök ez év októberéig a miskolci Zsarnai piacon összesen 25 ellenőrzést folytattak le.Olvasó jelezte, hogy "a Zsarnai piacon román rendszámú autóval érkezők árulnak hatalmas mennyiségű, de nem használt, hanem új árut. Pénztárgépük nincs, számlát nem adnak. Ha jönnek is a fináncok (???) ellenőrizni, hozzájuk se szólnak. Hogyan történhet ez meg?" - kérdezi. Állítása szerint azt is látta, hogy amikor megjelennek az ellenőrök, az árusok gyorsan összepakolnak, eltűnnek, majd később visszajönnek. Állítólag élelmiszert is árulnak kinn, ez pedig határozottan tilos lenne.

Mit tud tenni a NAV? Milyen időközönként van lehetőség ellenőrizni, és milyen hatékonysággal? Melyek a leggyakoribb szabálysértési esetek a piacon? - kérdeztük.

,,A Nemzeti Adó és Vámhivatal a helyszíni ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít a piacokon, közterületeken értékesítőkre. Az ellenőrzések elsődleges célja a feketegazdaság visszaszorítása, az adóelkerülésből adódó jogosulatlan piaci előnyök letörése, ezáltal a jogkövető magatartást gyakorlók tisztességes versenyének biztosítása." - áll az Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság válaszában. "Az idei évben Miskolc területén az adóellenőrök 110 alkalommal vizsgálták a piacokon és közterületeken értékesítőket. Több akció érintette a város jelentősebb piacait, közük a Zsarnait, a Búza-térit a zöldség-gyümölcs nagybanit és a Vasgyárit is. Az alkalmi jellegű kitelepülések, fesztiválok és vásárok ellenőrzése a nyári akciósorozat egyik kiemelt feladata volt."

Kontárként buktak meg

A NAV tapasztalatai azt jelzik, hogy a legsúlyosabb adózási érdeksérelmet jelentő mulasztások úgy, mint a bevétel eltitkolás, a fekete foglalkoztatás, valamint az igazolatlan eredetű áruforgalmazás előfordulása a közterületen, piacon értékesítők körében gyakoribb, az üzlethelyiségben történt ellenőrzések alkalmával tapasztaltakhoz viszonyítottan. Még inkább jellemző a magasabb megállapítási arány az adóhatósági bejelentkezés nélküli, illegális kereskedelmi tevékenység tekintetében: piacon és közterületen lefolytatott vizsgálatok közül majd minden tizedik ügyben derült fény arra, hogy az érintett magánszemély tevékenységét adóhatósági bejelentés nélkül, adószám hiányában gyakorolta. A feltárt mulasztásokhoz esetenként százezres nagyságrendű mulasztási bírság kiszabása kapcsolódott, továbbá az ilyen jogsértések egyenes következménye, hogy a „kontárként” megbukott személyek adatait az adóhatóság a honlapján „közszemlére teszi”. A másik kritikus pont a közterületi ellenőrzéseknél a nyugtaadás elmaradása, melyet a vizsgálatok ötödében állapítottak meg a revizorok.

Havonta kétszer

"Külföldi elkövetők esetén, amennyiben a helyszínen kihirdetett határozatban foglalt bírságot a magánszemély nem fizeti meg, az adóhatóság árulefoglalást is végezhet." - írja lapunknak ez ügyben a NAV. "A 110 ellenőrzéshez kapcsolódóan mintegy 8 millió Ft bírság kiszabására került sor a piacokon, kirakodó vásárokon és alkalmi kitelepüléseken mulasztó adózók terhére. Az adóhatóság sokrétű ellenőrzési feladatai között az év hátralévő hónapjaiban is a súlyának megfelelő gyakorisággal és ellenőri kapacitással végzi az ilyen jellegű helyszíni ellenőrzéseket."

A pénzügyőrök havonta átlagosan két alkalommal tartottak ellenőrzést ez év októberéig a miskolci Zsarnai piacon, az első 10 hónapban összesen 25 ellenőrzést folytattak le. Hét esetben nagyobb értékű lefoglalás történt. Az esetek többségében áru hamis megjelölése bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indított eljárást a NAV. Jellemzően hamisított parfümöket, ruhákat és kiegészítőket foglaltak le a pénzügyőrök. A legnagyobb összegű lefoglalás 284 ezer forint volt.

A NAV úgy véli, hogy a szabálytalanul árusító kereskedőket maguk a vásárlók is jogkövető magatartásra ösztönözhetik azzal, ha valamennyien körültekintően vásárolnak a piacokon, vagyis minden esetben kérjenek nyugtát. Amennyiben nem kapnak nyugtát, akkor azt kérjék az eladótól, ez a vásárlónak nemcsak érdeke, hanem felelőssége és kötelessége is.

ÉM-JLI

képalá: Vásárban (illusztráció!) Fotó: Juhász-Léhi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában