Helyi közélet

2012.09.17. 21:07

Nyeregben, avagy a Zöld Nyíllal

Miskolc - Újra bebizonyosodott, Miskolcon, csúcsforgalomban kerékpárral lehet a leggyorsabban közlekedni...

Miskolc - Újra bebizonyosodott, Miskolcon, csúcsforgalomban kerékpárral lehet a leggyorsabban közlekedni......illetve villamossal, amely a Zöld Nyíl projekt révén – ha nem is a még csak képekről ismert vadonatúj szerelvényekkel – immár a Felső-Majláth-tal köti össze a belvárost. Hogy a bicikli és a villamos a két leggyorsabb közlekedési eszköz, ezt bebizonyította az Európai Mobilitás Hete hagyományos miskolci rendezvénye az Eljutási Verseny, amelyen – ugyancsak hagyományosan – lapunk szerkesztője, Szaniszló Bálint is részt vesz kerékpárján.

A kerékpárúton is gyorsan

 A rendhagyó kísérlet – szintén hagyományosan – hozta azt, hogy az új villa­mos­vég­ál­lomás és a Városház téri cél közötti táv győztese a kerékpár lett: mindössze 17 percre volt szükség két keréken a táv teljesítéséhez. Négy perccel volt szükséges több idő annak a kerékpárosnak, aki nem a főúton, a villamos mentén, hanem a már kiépített kerékpárúton – biciklista szempontból biztonságosabb körülmények között – közelítette meg a Városház teret, és még ő is gyorsabb volt a villamosnál, amely 22 perc alatt tette meg a távolságot. Azaz akinek nem fűlik a foga a pedálozáshoz, az nyugodtan választhatja a villamost a megyeszékhelyen.

Persze a kerékpárosok sem érezhetik még igazán „nyeregben magukat” Miskolcon, hiszen a bicikliúthálózat fejlettsége – finoman szólva – hagy maga után kívánnivalót, de – mint F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet munkatársa, a Mobilitás Hete egyik főszervezője elmondta, azért az utóbbi esztendőkben már egyértelműen látható a fejlődés.

„Az is mutatja, hogy sikerül az embereket kicsalogatni az autókból – tette hozzá a szakember –, hogy egyre több kerékpárost látni a város minden pontján. És én ezt egyértelműen biztató dolognak tartom és válasznak arra a kérdésre is, hogy érzékelhetők-e az eredményei az immár több éve ismétlődő Mobilitás Hét népszerűsítő programjainak.

Mindehhez azonban a jelenleginél sokkal több valódi kerékpárútra volna szükség és arra, hogy a közlekedés szabályait betartsák a nyeregben ülők, valamint hogy a biciklisták és az autósok kölcsönösen tiszteljék egymást és ez az utakon is érvényesüljön. Mindkét esetben volna mit javítani a morálon.

A légszennyezettség ellen

 Hozzátehetjük, hogy környezetvédelmi szempontból is fontos lenne, ha kevesebben járnának a „benzingőzt” és „dízelfüstöt” árasztó autókkal és buszokkal és inkább kerékpárra pattannának és villamosra szállnának, hiszen Miskolcon már esztendők óta nem az ipar a fő levegőszennyező, hanem a közlekedés.

ÉM-SZB


Városrészi programok

A kulturált kerékpáros közlekedés népszerűsítése végett a Mobilitás Hét minden napján városrészi mobilitás napokat rendeznek. Ma például a diósgyőrieket várják a Könyves Kálmán Iskola melletti parkolóba. Reggel 8-ig kerékpáros reggelivel várják az iskolába kerekezőket, délután fél 6-tól pedig Kidical Mass néven városrészi kerékpáros felvonulást rendeznek felvezetéssel.


Miskolc - Idén is a kerékpárosok - köztük hagyományosan kollégánk, Szaniszló Bálint - bizonyultak a leggyorsabbnak a ma kezdődő Mobilitás Hét nyitórendezvényén, az Eljutási Versenyen, amely ezúttal az felső-majláthi új villamosvégállomástól indult és a Városház térig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában