Helyi közélet

2012.09.20. 10:01

A NAUTILUS lett Magyarország első Klaszter Kiválósági minősítéssel rendelkező klasztere

Miskolc - A NAUTILUS Fenntartható Életmód Klaszter az ország első olyan klasztere lett, amely az Európai Klaszter Kiválósági Kezdeményezés keretében hivatalos minősítést nyert. A fenntarthatóbb életmódhoz termékeket és szolgáltatásokat kínáló Észak-magyarországi klaszter két évig használhatja a bronz címkét. A minősítés legfelső szintjét jelentő arany fokozattal mindössze nyolc klaszter rendelkezik az Európai Unióban.

Miskolc - A NAUTILUS Fenntartható Életmód Klaszter az ország első olyan klasztere lett, amely az Európai Klaszter Kiválósági Kezdeményezés keretében hivatalos minősítést nyert. A fenntarthatóbb életmódhoz termékeket és szolgáltatásokat kínáló Észak-magyarországi klaszter két évig használhatja a bronz címkét. A minősítés legfelső szintjét jelentő arany fokozattal mindössze nyolc klaszter rendelkezik az Európai Unióban.Az elmúlt években az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága által indított Európai Klaszter Kiválósági Kezdeményezés olyan módszereket és eszközöket fejlesztett ki, amellyel tökéletesíthetők a klasztermenedzseléséhez szükséges kapacitások és képességek. A menedzsmentre vonatkozó minőségi mutatók egységes rendszerére alapozva kidolgoztak egy európai szintű minősítési-címkézési rendszert a professzionális klaszter menedzsment értékelésére, majd az ESCA (European Secretariat for Cluster Analysis) közreműködésével megkezdődött a jelentősebb klaszterek minősítése.

Lenkey Pétert, a NAUTILUS klasztermenedzserét kérdeztük a minősítésről, aki azzal kezdte a beszélgetést, hogy a siker a csapat érdeme, a klasztert elindító Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány és az elkötelezett klasztertagok közös munkájának köszönhető. De jól jött a közel harmincnyolc milliós ÉMOP induló klaszter projektre elnyert 30.192.440 Ft összegű hazai és európai uniós támogatás is.

A NAUTILUS Fenntartható Életmód Klaszter előzménye a Belvárosi Biovásár szervezése volt, ami szeptember 28-án ünnepélyes keretek között ünnepli hetedik születésnapját. Az alapítvány a bio-élelmiszerek mellett a fenntartható életmód egyéb termékköreinek gyártóival, és szolgáltatókkal is kapcsolatépítésbe fogott, annak érdekében, hogy ezek a termékek nagyobb teret nyerhessenek. 2011-ben létrehozták a klasztert és most már egyre több terméket kínálnak a tudatos vásárlók felé (bio-élelmiszerek, újrahasználható csomagolások, fair trade kávézó, nemez ruházat, újrahasznosított és kézműves termékek, megújuló energia hasznosító berendezések, környezeti nevelés, öko-oktatás, állatkertészeti kultúra , ökoturizmus, alternatív medicinák, stb.)

- Mire jó tulajdonképpen a most megszerzett minősítés?

- Ez egy út a „kiváló klaszterré” válás felé, amit azok a klaszterek vállalnak, amelyek valóban hosszútávú programmal rendelkeznek, és folyamatosan fejlődni szándékoznak. A mi klaszterfejlesztési koncepciónkba a Klaszter Kiválósági elképzelés beleillett, ezért úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a tanúsítási eljárásában.

- Hogyan kell elképzelni a tanúsítási folyamatot, és mi az eredménye?

- A menedzsment szervezet - Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány – és a klaszter meghatározott mutatóit az ESCA nemzetközi szervezet a múlt hónapban vizsgálta, majd összevetette más európai klaszterekével. A vizsgálat eredményeként a NAUTILUS elnyerte a bronz fokozatot, az ezzel járó címke használati jogot, és egy hetven oldalas jelentést is készhez vehetett, amivel könnyebbé válhat a stratégiai tervezés és a klaszter további fejlesztése. Természetesen a Bronze Label elnyerése bizonyos értelemben megnyitja az utat a Gold Label felé is – amit nem titkolt szándékunk elnyerni a jövőben.

- Miért fontos mérföldkő ez a klaszter életében?

- Idehaza jelenleg egyedül a NAUTILUS rendelkezik ilyen minősítéssel, tehát európai szinten tanúsított és összevethető minőségi címkével. A presztizs mellett fontos, hogy ezzel nagyot nőtt a nemzetközi láthatóságunk, nemzetközi konzorciumokban vehetünk részt, amelyek teret engednek a kapcsolatépítésnek, a minőségi tapasztalatcserének, a legjobb gyakorlatok megismerésének. A klaszteren belüli elképzelések megvalósítására - ezen referencia révén - a hazánkban eddig elérhető fejlesztési támogatások mellett a közvetlen brüsszeli támogatások is elérhetőbb közelségbe kerülnek, tehát nő a forrásunk.

- A klaszter fejlődését ez hogyan befolyásolja?

- Nagy valószínűséggel a klaszter növekedésére is hatással lehet a bronz címke. Most 38 tagunk van: a fenntartható életmódhoz terméket vagy szolgáltatást kínáló vállalkozások mellett van tanácsadó, képző és K+F tagunk is, de a Miskolci Egyetem is erősíti a klasztert. Új érdeklődő mindig akad, de csak a fenntarthatóság és a klaszter együttműködés mellett valóban elkötelezett szervezeteket tudjuk fogadni. A belépni szándékozókat egy fenntarthatósági bizottság vizsgálja, majd a közgyűlés dönt arról, hogy taggá válhatnak-e. A klaszter kiválóságra való törekvésünk miatt mostantól figyeljük azt is, hogy az új belépők hogyan hatnak a klaszter indikátoraira, segítik-e kellőképp azok további javulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában