Helyi közélet

2012.08.10. 19:08

Miskolcon öt gimnáziumi osztállyal lesz kevesebb szeptembertől

Miskolc, Tiszaújváros - Egy-egy osztállyal kevesebb indul szeptembertől minden miskolci, önkormányzati gimnáziumban.

Miskolc, Tiszaújváros - Egy-egy osztállyal kevesebb indul szeptembertől minden miskolci, önkormányzati gimnáziumban.Az indok az, hogy a tanulók létszámának csökkenése miatt idővel be kellene zárni egy gimnáziumot, de hogy ez ne történjen meg, inkább az osztályokat csökkentik minden intézményben. A szülők viszont nem örülnek ennek, többen is jelezték lapunknak, hogy így nehezebb volt bejutni a jobb gimnáziumokba.

Kevesebb fellebbezés

Dudás Imre, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese lapunknak azt mondta, ez a felvételi eljárás során nem volt érzékelhető. Mint fogalmazott, az tény, hogy csökken a középiskolába kerülő diákok száma, és ez abból is látszik, hogy évről évre kevesebb a felvételi után a fellebbezések száma. Dudás Imre véleménye szerint azonban nem lenne szabad a gimnáziumok felesleges kapacitását kihasználatlanul hagyni, így növelni lehetne a 6 és 8 osztályos gimnáziumi képzés arányát.

Más a helyzet az egyházi középiskolákban, tudtuk meg Ábrám Tibortól, a Lévay József Református Gimnázium igazgatójától. Az általa vezetett intézményben szeptembertől eggyel több osztály indul, olyan sok volt a fellebbezők száma. Református középiskola működik még Sárospatakon és Mezőcsáton, ezekben az intézményekben nem kellett változtatni az osztályok számán. Ábrám Tibor tapasztalatai szerint a szülők szeretik gyermeküket olyan intézményben tudni, ahol határozott értékrend szerint folyik az oktatás és nevelés. Hozzátette: ez természetesen nem csak egyházi iskolákra vonatkozik. A szülők azt is figyelik, hogy az intézmények milyen tanítási órán kívüli programot kínálnak a diákoknak. Érdekesség, hogy idén nagy érdeklődés volt a gimnázium kollégiumának fennmaradó helyeire is.

Ugyanannyi osztály

Bár a Tiszaújvárosban született gyerekek száma egyre csökken, szeptembertől mégsem kell kevesebb osztályt indítani az iskolákban, tudtuk meg Ráczné Kocsis Ilonától, az önkormányzat illetékesétől. Mert bár a diák kevesebb lesz, de ezzel nem az osztályok száma, csupán az osztályok létszáma csökken. A városban az is megfigyelhető, hogy a munkahely miatt sok család költözik ide, így ezen családok gyermekei is itt járnak iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában