Helyi közélet

2012.08.29. 16:54

Jöhetnek a villanyautók

Miskolc - Jövő év végéig ingyenes tankolhatnak Miskolcon is az elektromos autók tulajdonosai.

Miskolc - Jövő év végéig ingyenes tankolhatnak Miskolcon is az elektromos autók tulajdonosai.A hét fővárosi után a keleti országrészben először Miskolcon avatott töltőoszlopot az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. A központnál üzembe helyezett közterületi berendezés elektromos- és tölthető hibrid autók töltésére alkalmas, ingyenesen használható. Pontosabban 2013 végéig tankolhatnak ott ingyenesen azok, akik regisztráltatják magukat a társaság ügyfélszolgálatán. Egy „tankolás” ára egyébként 800 forint, s valamivel több mint egy órát vesz igénybe a töltés, a teli tankkal pedig 130 kilométert tehetünk meg.

Ez ma még meglehetősen korlátozza a tisztán elektromos autók használatát, ám a ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport közeli tervei között szerepel, hogy Budapestről Kassáig eljuthassunk elektromos autóval. Ennek érdekben hamarosan Mezőkövesden is felavatják a töltőoszlopot, illetve már folynak a tárgyalások arról, hogy Kassán is üzembe helyezzék. További ösztönző lehet, hogy a szerdai avatáson dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere jelezte: kezdeményezi a megyeszékhely szeptemberi közgyűlési ülésén, hogy a villanyautókkal ingyenesen lehessen parkolni a belvárosban.

Környezetbarát közlekedés

A szakértők többsége egyetért abban, hogy hosszabb távon az elektromos hajtás válthatja fel a belsőégésű motorokat a közlekedésben. Ezzel csökkenthető a CO2 emisszió, és más káros anyagok helyi kibocsátása, ezzel is hozzájárulva a városok levegőjének tisztaságához. Az elektromos autók használatához szükséges áram erőművekben történő megtermelése körülbelül feleannyi CO2 kibocsátással jár, mint amennyit a belsőégésű motorok juttatnak a környezetünkbe. Ez az arány pedig még kedvezőbbé válik a megújuló, zöld energiaforrások egyre nagyobb részarányú alkalmazásának köszönhetően.

A társaságcsoport 2010-ben indította el azt a programját, amellyel az energiatudatos gondolkodásmódot, és ennek részeként az elektromos hajtású közúti közlekedést kívánja népszerűsíteni. Az elektromos mobilitás program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet az elektromos közlekedés nyújtotta kedvező üzemeltetési költségek mellett a környezetvédelmi előnyökre is.

Nem ez az egyetlen környezettudatos projektjük. Elsőként tették lehetővé ügyfeleiknek, hogy Zöld tarifa néven tisztán megújuló forrásból származó villamos energiát használjanak, melyet a Hernádon lévő vízerőműben termelnek meg.


Miskolc - A 7 fővárosi, nyilvánosan használható töltőoszlop után Miskolcon adták át Kelet-Magyarország első töltőoszlopát, amely elektromos- és tölthető hibrid autók töltésére alkalmas, és a jövő év végéig ingyenesen vehető igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában