Helyi közélet

2012.08.24. 17:12

Elindultak, de bútorok nélkül

Miskolc - A közösségi házat augusztustól a város működteti, a civil egyesülettel ugyanis felmondták a szerződést.

Miskolc - A közösségi házat augusztustól a város működteti, a civil egyesülettel ugyanis felmondták a szerződést.Júniusban döntött úgy a miskolci önkormányzat közgyűlése, hogy felmondja a görömbölyi közösségi ház működtetésére kötött közművelődési szerződést a Görömbölyi Kulturális Egyesülettel. Az új szerződést már a Miskolci Kulturális Központtal kötötték meg, azaz nekik a feladatuk, hogy működtessék a házat, és programokat szervezzenek a városrész lakóinak. Dr. Nehéz Károly, a városrész fideszes önkormányzati képviselője a közgyűlési ülésen azzal indokolta a döntést, hogy szerinte a magánegyesület jogtalanul használja az ingatlant. A kulturális egyesület azonban másképp látta a dolgot. Az ülést követő napon közleményben utasították vissza a szerintük rágalmakat, az egyesület alapító elnöke pedig a történtek miatt lemondott.

Ők újították fel

Ezek a két hónappal ezelőtt történtek.

A történtekhez még hozzátartozik, hogy a közgyűlés után nem sokkal sajtótájékoztatót tartott az MSZP, ahol megkérdőjelezték a döntés jogosságát. Jelen volt az egyesület egyik tagja, aki elmondta (mint fogalmazott, pártoktól függetlenül nyitakozik) kiköltöznek ugyan az épületből, mást nem tehetnek. Ám a közösségi ház összes bútorát, berendezési tárgyát magukkal viszik, mert azok az egyesületnél szerepelnek leltárban, különböző adományokból, pályázati pénzből ők maguk vásárolták. Hangsúlyozta még, hogy sok-sok évvel ezelőtt példátlan összefogással, társadalmi munkában, anyagköltségi áron újították fel a régi, romos Szolártsik téri épületet.

A napokban arról érdeklődtünk, hogy mi lett az épülettel, átadta-e az egyesület a házat, és átvette-e annak új üzemeltetője. Tánczos Tamás, a Miskolci Kulturális Központ vezetője elmondta, augusztus 1-jével vették át hivatalosan, bár a Görömbölyi Kulturális Egyesület nem írta alá az együttműködési szerződést a várossal.

A központ tartja magát a megállapodáshoz, hogy az egyesület megrendezheti a korábban lekötött esküvőket, rendezvényeket. Tánczos Tamástól megtudtuk, már munkába állt a ház új vezetője, elkezdték a szervezést, most azon vannak, hogy a görömbölyiekben tudatosuljon, működnek.

Van-e összefüggés?

Kérdeztük, mi lett a ház berendezésével. Az igazgató elmondta, az egyesület állítása szerint az az övék, így azokat nem kapták meg. Ezért a miskolci önkormányzat új berendezést vásárol majd az ősszel – most felmérik, mire van szükségük – erre lesz pályázati lehetőség. Hogy mekkora önrésszel kell hozzájárulnia a városnak a költségekhez, nem tudta Tánczos Tamás megmondani.

– Szakmai kihívásnak tekintjük a ház működtetését, amit szeretnénk maximálisan végrehajtani – jegyezte még meg az igazgató.

A Görömbölyi Kulturális Egyesület vezetését Papp Zoltán vette át. Portálunknak azt mondta, később kíván nyilatkozni. Annyit elárult, nem tudták elfogadni a város által megfogalmazott együttműködési szerződést, újrafogalmazták, úgy küldték el az önkormányzatnak, erre viszont nem érkezett válasz.

Portálunk nemrégiben arról is írt, hogy görömbölyiek fontolgatják önállóságukat, azaz leválnának Miskolcról: a kezdeményezésről akkor Papp Zoltán nyilatkozott az Északnak. Most kérdeztük tőle, összefüggés van-e a közösségi ház ügye és a leválási szándék között, de Papp Zoltán határozott nemmel válaszolt.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában