Helyi közélet

2012.07.23. 15:40

Távhődíjak és távhőszámlák: ragaszkodni kell a korrekcióhoz

Budapest, Miskolc - A szakügyvéd szerint országos szinten is rengeteg a panasz a távhőszámlák miatt.

Budapest, Miskolc - A szakügyvéd szerint országos szinten is rengeteg a panasz a távhőszámlák miatt.Országos szinten is sok a probléma a távhőszámlákkal, tudtuk meg Koszoru István ügyvédtől, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) jogi munkabizottságának titkárától. Azért hívtuk a LOSZ-t, mert a múlt héten több – főként földszinti lakásban élő – olvasónk kereste portálunkat: megkapták a miskolci távhőszolgáltató cégtől az éves elszámoló számlát, és túl sokat kell fizetniük, van, akinek 435 ezres számla érkezett.

A probléma azokat érintheti, akik túlestek a panelprogramon. A fűtési szezon idején átalányt fizettek, most, hogy leolvasták a ház fogyasztását, kapták meg az elszámoló számlát.

Jó a rendelet, de...

A földszintiek – mivel nekik muszáj volt fűteniük a télen, hiszen a ház tetejéről indított melegvíz, mire hozzájuk leér, kihűl, így fel kellett csavarniuk a radiátort – a mérőóra alapján sokat fizetnek. A fentieknél – a forró víz és a felszálló hő hatására mindig meleg van – a radiátor végig nullán áll, sokszor ablakot kell nyitniuk – nemhogy nem fizetnek a fűtésért, vissza is kapnak a befizetett átalányból.

Létezik ugyan egy kormányrendelet – tavaly nyáron fogadták el – amely korrekciós tényezők alkalmazását teszi kötelezővé, ezzel 10, 15 százalékkal csökkentené a földszintiek számláját. Ám a megkérdezett, lakászszövetkezetnél dolgozó műszaki szakember szerint nem jó a kormányrendelet, ennél nagyobb korrekcióra lenne szükség.

Koszoru István szerint nem a rendelettel van a gond, hanem azzal, hogy nagyon sok helyen még nem szakszerűen alkalmazzák, szerinte több fűtési idény kell, míg beáll a rendszer.

Hasonló perek?

Kérdezzük, mit tehet az, aki úgy érzi, igazságtalanul magas az elszámoló számla. Koszoru István úgy látja, visszamenőleges hatállyal – ha már megérkezett a számla – nem sok lehetősége van a fogyasztónak. Lehet vitatni az aránytalanságot (a szolgáltatónál nem érdemes, hiszen ő a mért mennyiség alapján számláz), ehhez bírósághoz kell fordulni.

A fűtési idény kezdete előtt viszont tisztázni kell a szövetkezetnél vagy társasháznál, hogy milyen elosztás alapján számolnak majd a következő fűtési szezonban. Ez esetben ragaszkodni kell a korrekciós tényezők figyelembe vételéhez, a kormányrendelet betartásához.

Az elosztás mikéntjéről a lakóközösség közgyűlésének kell döntenie. Megjegyezzük, nehéz ez esetben a demokrácia alapján dönteni, hiszen a lakóközösség egy részének nem érdeke a változtatás.

Koszoru István szerint ez esetben érdemes a bírósághoz fordulni, itt biztos a siker: komoly érdeksérelem éri azt, aki más helyet kénytelen fizetni.

Kérdeztük, voltak-e már hasonló perek, de mint mondta, ez az első ilyen év, így nem, de valószínű, hogy sok lesz.

ÉM-HM


Próbapert fontolgat

Hétfőn Kazincbarcikáról keresett meg egy olvasónk az említettekhez hasonló problémával: 320 ezer körüli lesz a számlája. (Az ő mérőórája 120 gigajoule-t mutat, a teljes házé 268 gigajoule) Mint mondja, szívesen csatlakozna egy olyan közösséghez, akik próbaper indítását fontolgatják. Mint mondja, jelenleg a békés megoldással próbálkozik: a napokban ellenőrzést kért, állapítsák meg, helyesen mért-e az óra. Ha ezen túl lesz, dönt, hogyan tovább.


Távhődíjak - Akár próbapert is indítana

Miskolc - Dr. Török Lajos szerint nem áll ennyi hőteljesítmény a számlán található összeg mögött. 

Igazságtalan távhőárak?

Miskolc – Megérkezett a távhős költségelszámolás: a földszintiek fizetik meg a fenti lakók fűtését.

Távhődíjak – Többet fizet, aki fagyoskodik?

Miskolc – Bár az idén már rendelet szabályozza, mégis sokan úgy érzik, igazságtalanok a távhődíjak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában