Indul az allergia szezon

2024.06.16. 07:00

Orrfolyás, tüsszögés, viszkető szemek- támad a szezonális allergia

Itt a nyár, aminek a legtöbben örülünk. A kellemes napos időben élvezhetjük az évszakkal járó összes előnyt: napozhatunk, fürödhetünk, vakációzhatunk. Sajnos azonban néhányunknak kifejezetten kellemetlen ez az évszak, hiszen a szezonális allergiát kísérő tünetek miatt, kínszenvedés lehet ez az időszak. Dr. Bibók Zoltán a Mályiban található Őrangyal Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük a témában.

Galambos Eszter

A nátha tünetei jelenteznek először

Fotó: Pesti Tamás

Mit tapasztalt, nő-e a betegek száma a patikában ilyenkor és milyen jellegű panaszok a leggyakoribbak?„A szezonális allergia sokakat, népességünknek 5-20 % -a érinti. Az első pollenek megjelenésétől, februártól fokozatosan emelkedik a patikát felkereső betegek száma. Legjellemzőbb tünetként az orrdugulást, szemviszketést, könnyezést emelném ki, melyek vény nélkül kiadható gyógyszerekkel az esetek kilencven százalékában jól kezelhetők. Mi gyógyszerészek szerepet vállalunk a betegedukációban, igyekszünk hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, és a modernebb, gyorsabb hatású, kevesebb mellékhatással rendelkező szereket ajánljuk a terápia során.”

Milyen módszerek vannak a szezonális allergia leküzdésére? 

„A szezonális allergia tünetei, eltérően a nem szezonális allergia tüneteitől rövid ideig állnak fenn ( kevesebb, mint négy hét). Kiváltó okai legtöbb esetben a virágporok és gombaspórák. A tünetek fennállása alatt a betegségre legjellemzőbb tünetegyüttes (vizes orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, orrdugulás) súlyosságát tekintve enyhe, közepes és súlyos fokozatú lehet. Enyhe esetekben (kevés tünet, napi egy-két órán át) a betegség gyógyszeres kezelés nélkül is jól tolerálható, a betegség számottevően nem befolyásolja a napi aktivitást és az éjszakai alvás minőségét. Közepesen súlyos esetekben (napi két óránál tovább tartó tünetek, gátolt orrlégzés miatt csökkent aktivitás, az éjszakai pihenés zavara) orvosi diagnózis nélkül is, gyógyszerész kollégák segítségével megkezdhető a betegség tüneti kezelése. 

Az antihisztaminok az elsők 

„A tüneti kezelésre legáltalánosabban használt hatóanyagok az úgynevezett antihisztaminok, melyeket elsőként választunk betegeinknek. A gyógyszertár polcain megtalálhatóak a régebben kifejlesztett első generációs antihisztaminok, melyekre jellemző az almosító (sedativ) hatásuk mellett a későbbi kívánt hatás kialakulása. Az újabban kifejlesztett antihisztaminokra már a gyors – huszonnégy órán át tartó - hatás mellett jellemző, hogy nem okoznak fáradékonyságot, aluszékonyságot. Az antihisztaminok nem kielégítő hatása esetén, kortikoszteroid készítmények alkalmazása jöhet szóba akár tablettában, akár lokális hatású orrsprayk formájában. Ez utóbbi szerek vénykötelesek, háziorvosi vagy szakorvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatóak.”

Immunterápiára is szükség lehet 

Súlyos esetekben immunterápiára van lehetőség, amikor is megtanítjuk a szervezetünket az allergének kezelésére. Ilyenkor a specifikus allergéneket emelkedő adagban alkalmazva tanítjuk meg szervezetünket az allergének kezelésére. A kezelés sokszor évekig is eltarthat.

Megelőzéssel is sokat tehetünk 

„Minden esetben fontos a megelőzés, törekednünk kell az allergének elkerülésére: szeles időben zárt térben tartózkodjunk és a szabadban viseljünk napszemüveget. Hazatérés után zuhanyzás, az arc és szem körüli részek alapos lemosása javasolt. Mindenképpen el kell távolítani mindent a hálószobából, ami kiválthatja az allergiás tüneteket. Abban az esetben ha a penészre allergiás személy, kerülje a párás környezetet. A tünetek enyhülését eredmény a sósvizes orrsprayk, és az orrmosás.” 

Kell-e tartanunk a keresztallergiától?

„Bizonyos élelmiszerek fogyasztása és a pollenek között keresztreakció léphet fel. Ilyenkor, főleg pollenszezonban bizonyos növények fogyasztása akár perceken belül szájviszketés, duzzadást, szem- és orrfolyást, köhögést okozhatnak. Például parlagfűre érzékenyeknél provokáló lehet a dinnye, a banán; a nyírfapollenre érzékenyeknél pedig ilyen élelmiszer az alma és a cseresznye.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában