Helyi közélet

2012.07.12. 12:33

Összevetés: a sorompó másik oldaláról

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az edelényi kórházigazgató elegendőnek tart egy tüdőgyógyászati „csúcsintézményt” a régióban. Az „övét”.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az edelényi kórházigazgató elegendőnek tart egy tüdőgyógyászati „csúcsintézményt” a régióban. Az „övét”.

- A Edelényi Koch Róbert Kórház mindenben megfelel a III-as, azaz legmagasabb progresszivitási szintnek. A szükséges minimumfeltételek adottak a működéshez, ha nem így lenne, az országos tüdőgyógyász szakfőorvos, dr. Kovács Gábor sem adott volna ilyen véleményt - reagált minapi cikkünkre („Életesélyek sorompón innen és túl”dr. Daher Pierre, az Edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet igazgatója. Elmondta: július 1-től már intenzív ellátás is folyik intézményükben, egy hatágyas osztályon, intenzívterápiás szakorvosokkal. Továbbá 8 tüdőgyógyász szakorvosuk van, az egyik közülük éppen a megyei tüdőgyógyász szakfőorvos, 2 onkopulmonológusuk, a szakorvosjelölteken és rezidenseken túl. A megyei kórház számára is az edelényi kórház orvosai biztosítják a tüdőgyógyászati konzíliumot, pulmonologiai onkológiai centrumként vesznek részt az onkoteam munkájában.

CT ugyan nincs a kórházban, de a minimumfeltételek szerint ez nem is követelmény - tisztázta -, csak az, hogy elérhető közelségben legyen, akár intézményen kívül is - ami Miskolcon adott is, 3 helyen. Mint az igazgatótól megtudtuk, havonta átlagosan 20-30 esetben van CT-kérésük, melyek zömét az onkológiai diagnosztika teszi ki.

Volna rá pénz

- Nem akarom a szakmát támadni, de egyáltalán nem kizárólagos diagnosztikai eszköze az azonnali CT a tüdőembóliának, sőt, rendkívül súlyos, életveszélyes helyzetekben még a CT-asztalon fekve sem végezhető el a vizsgálat, az azonnali kezelés elmulasztása viszont a beteg halálát eredményezheti – jelentette ki az igazgató. - Azok az orvosok nyúlnak az átlagnál gyakrabban CT-hez (vagy például az MRI-hez, s más nagy értékű diagnosztikai eszközhöz), akik bizonytalanok a diagnózis felállításában. De ha előírás volna a CT, a beszerzéshez megvan az anyagi hátterünk. Ami pedig a sorompó kérdését illeti: annak két oldala van, s mindkét irányból ugyanolyan akadály: nemcsak Edelény felől, hanem Miskolcról is.

Kérdésünkre dr. Daher Pierre azt is elmondta: nem tartja indokoltnak, hogy még egy tüdőgyógyászati „csúcsintézmény” legyen a régióban (a Misekben), pláne úgy, hogy míg az edelényi intézet 135 aktív ágyon 670 000 ember ellátását biztosítja, addig a MISEK mindössze 60 ágyon 400 000 emberét. Arról nem is szólva, hogy míg Edelényben az ellátás egy teljesen felújított intézményben, korszerű körülmények között, 10 hektár parkerdő közepén történik, addig a MISEK a város egyik legforgalmasabb főútja mellett, régi, felújítatlan, gazdaságtalanul üzemeltethető épületben fogadja a betegeket.

Ennek kapcsán megkérdeztük: elképzelései, javaslatai között szerepel-e, hogy a Misek tüdőgyógyászatát egy az egyben átvenné az edelényi kórház. Erre azt válaszolta: nem volna akadálya, de nem is szükségszerű, jóllehet 2-3 orvos még jól jönne - ám az orvoshiány nem csak az ő kórházára, hanem az egész megyére, sőt országos szinten jellemző, nem egyedi jelenség.

- Szalóczi Katalin -

 Emlékszik még?

Emlékeztettük arra az igazgatót: amikor a Szent Ferenc Kórház tüdőgyógyászatát „átköltöztették” a néhány száz méterre lévő - akkori - Semmelweis Kórházba (ma Miskolci Semmelweis Egészségügyi Központ), az egyik legfőbb érv az volt, hogy ott helyben vannak a társszakmák, köztük az intenzív osztály és a mellkassebészet...

- Annak idején elleneztem is e lépést - felelte dr. Daher Pierre. - Az ottani intenzív fő profilja a mellkassebészet, valamint a MISEK egyéb osztályainak kiszolgálása. A pulmonológiai esetek nem igényelnek azonnali mellkassebészeti beavatkozást, általában tervezett és tervezhető időpontú műtétekről szólnak. A diagnosztika bármely szintjének elérhetősége adott a mi betegeink számára is – szögezte le. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában