Helyi közélet

2012.07.05. 11:58

Legalizálták a hálát a kórházakban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hálapénz: ha a beteg akarja adni, az rendben van, de az nincs, amikor az orvos kiköveteli.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hálapénz: ha a beteg akarja adni, az rendben van, de az nincs, amikor az orvos kiköveteli.Ez volt az általános vélemény, amikor a betegek közt arról érdeklődtünk, jár-e az orvosnak a paraszolvencia, vagy sem. A munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint ugyanis a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik. Azaz, ha a kórházigazgatók engedélyezik, akkor az orvosok elfogadhatják a hálapénzt. Debrecenben, Győrben, Szombathelyen már engedélyezték az intézményvezetők, bár több igazgató is nehezményezte, hogy erről nekik kell dönteniük. A betegek azonban - akikkel beszélgettünk - úgy gondolják, ők szívesen áldoznak az egészségükre.

"Nem tartom helyesnek a hálapénzt, ha az orvos szinte kiköveteli, de azt gondolom, a beteg legyen hálás annak, aki meggyógyította" - vélekedett dr. Vitányi Béla. Van azonban, aki nem ért ezzel egyet, úgy gondolja, az orvosnak kötelessége a gyógyítás, ezért kapja a fizetését, ne várjon külön köszönetet.

Szabó Imre is így gondolja, és ő ezt a kórházakban szerzett rossz tapasztalataira alapozza: "Mindig megfogadom, hogy nem adok pénzt az orvosnak, ápolóknak, de a viselkedésükkel mindig rávesznek, hogy adjak. Addig ugyanis, amíg nem adok egy kis aprót, nem kapom meg a megfelelő ellátást. Azzal pedig, hogy ezt szinte legalizálták, azt gondolom, csak rosszabb lesz a helyzet" - vélekedett.

Orvos szinten

Volt azonban olyan vélemény is, hogy az orvosok nincsenek megfizetve, így nem csoda, ha elfogadják a betegtől a pénzt.

"Örüljünk annak, hogy egyáltalán van még orvos, hogy van, aki itthon marad, és nem megy külföldre gyógyítani. Igenis, ha olyan munkát végez, amivel elégedett a beteg, akkor megérdmeli a hálát, pénz formájában is. Ha már az állam nem fizeti meg..." - vélekedett Horváthné Kloszter Ágnes.

Az egészségügyi dolgozók azonban másképp látják, az egyik ápolónő szerint ma már nagyon kevés betegtől kapnak pénzt. Ha egy paciens hálás szeretne lenni, akkor vesz egy csokoládét, gyümölcsöt, vagy éppen kávét az ápolónőknek. "Pénz nincs, az az orvosok szintjén megáll, mi inkább apróságot kapunk" - mondta egy ápoló.

Több orvost is kérdeztünk, akik nem adták nevüket a véleményükhöz, de elmondták: az első hálapénz elfogadása még kellemetlen, a második is, de azután rákényszerülnek arra, hogy zsebre tegyék a borítékot. "Ennyi év tanulás után olyan alacsony a fizetésünk, hogy úgy vagyunk vele, ha adják, fogadd el. Persze azzal nem értek egyet, hogy kikényszerítsük a betegtől. Én például csak akkor fogadom el a paraszolvenciát, ha tudtam segíteni a betegen" - mondta egyikük.

Kevés a fizetés, a hálapénz a plusz

„A gyógyítónak azért kell pénzt adni, hogy ne pénzért gyógyítson” – idézte Németh László szavait dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főogazgató-főorvos, amikor arról kérdeztük, intézményében engedélyezi-e a hálapénz elfogadását. Hozzátette: engedélyezi, mert nem is lehet mást tenni. „Évtizedek óta nem kapnak megfelelő fizetést az orvosok, amíg ez a helyzet fennáll, addig nem követelhetjük meg, hogy ne fogadják el a hálapénzt” – hangsúlyozta.

Azt is megkérdeztük, egyetérte azzal a felvetéssel, miszerint, ha nincs hálapénz, akkor több orvos külföldön próbálna szerencsét. „Mivel a jövedelmük így csökkene, elképzelhető” – válaszolta.

Azt azonban hangsúlyozta, hogy a munka törvénykönyvének idevonatkozó rendelkezése nem csupán az orvosoknak szól, hanem minden munkavállaló esetében bűncselekménynek minősíti a díjazáson felüli juttatást, kivéve, ha a munkáltató nem engedélyezi.

Dr. Eszenyi Géza, az ózdi kórház főigazgató-főorvosa már június 28-án kiadta az engedélyt a hálapénz elfogadására. Természetesen feltételhez kötve: a jelenlegi törvények betartása mellett, utólag, nem kikényszerítve fogadható csak el. „Ez egy kényszerlépés volt, mert felháborítónak tartom, hogy amit a kormányok évtizedek alatt nem tudtak megoldani, azt most áthárítják az intézményvezetőkre. De ha nem járulok hozzá, akkor azzal az orvost sújtom. Nehéz kérdés ez, főleg régiónkban, ahol orvoshiány van” – fogalmazott.

A sátoraljaújhelyi Erzsébet kórház igazgató főorvosa, dr. Borzi Márta is körlevélben adta ki az engedélyt. „Nem helyeslem a hálapénz elfogadását, de nem én vagyok hivatott arra, hogy egy ilyen komplex problémát tiltással megoldjak” – vélekedett.

A kazincbarcikai kórház a debrecenihez tartozik, ahol engedélyezték a hálapénz elfogadását, így ez vonatkozik a barcikai intézményre is.

Dr. Tóth Lászlótól, a Misek Kft. ügyvezetőjétől is megtudtuk, hogy ő is engedélyezte a hálapénz elfogadását.

ÉM-NSZR

A kamara véleménye 

A Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezete közleményben tiltakozott a hálapénz engedélyezése ellen: "Leszögezzük, hogy nem a hivatalossá tett hálapénzzel, hanem az elvégzett gyógyító munka értékének, társadalmi jelentőségének megfelelő javadalmazással kell az orvosi tevékenységet honorálni. Visszautasítjuk egyes kórházigazgatók a hálapénz engedélyezését magyarázó azon érveit, melyek a hálapénz tiltása esetén a kórházi orvosok tömeges felmondását vizionálják. A Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezete elvárja a jogalkalmazói szempontból döntéshelyzetben lévő intézményvezetőktől, hogy a gyógyító munkát etikailag, erkölcsileg, szakmailag, hatékonyságában romboló és gazdasági hatásait, jellegét tekintve a fekete gazdaságot, korrupciót erősítő hatású hálapénz mielőbbi megszüntetésének szükségességét figyelembe véve hozzák meg ebben a kérdéskörben intézkedéseiket."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában