Helyi közélet

2012.07.24. 19:06

Jegyzet: Sok vagy kevés?

<em>A kormányfő és Gyógyszerészi Kamara vezetőinek tárgyalására reagálva nyilatkozta egy szocialista képviselő: az MSZP szerint patika-visszavásárlás helyett a gyógyszertámogatásokról és a gyógyszerkassza felére vágásáról kellene tárgyalni, s arról a betegek hozzájutnak-e, s ki tudják-e váltani a gyógyszereiket.</em> <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>

A kormányfő és Gyógyszerészi Kamara vezetőinek tárgyalására reagálva nyilatkozta egy szocialista képviselő: az MSZP szerint patika-visszavásárlás helyett a gyógyszertámogatásokról és a gyógyszerkassza felére vágásáról kellene tárgyalni, s arról a betegek hozzájutnak-e, s ki tudják-e váltani a gyógyszereiket. Szalóczi Katalin jegyzeteTény: a patikák száma a csökkenő tb-támogatás mellett növekedett, így csökkent a forgalmuk, ugyanakkor éppen ott nem javult a gyógyszerellátás, ahol arra szükség lett volna. Erre nem gyógyír a visszavásárlás segítése.

Ugyanakkor az is igaz: túl sok gyógyszert fogyasztunk. Egy orvosi szaklapban ír egy hazai belgyógyász arról: a májkárosodásnak számos esetben a túlságosan sok gyógyszer az okozója (egyik példájában az idős beteg huszonvalahány medicinát szed rendszeresen). Egy külföldi kutatás egyenesen azt állítja: a szükségtelen túlgyógyszerezés tehető felelőssé minden tizedik kórházi kezelésért. Nem ritka, hogy az orvos nyakló nélkül állítja ki a recepteket, nem csak az eredeti betegségre, de a gyógyszerek okozta mellékhatásokra is, sőt, a mellékhatásokra szedett szerek mellékhatásaira.

Némi cinizmussal: lehet, nem is olyan nagy baj, ha nem mindegyik gyógyszert képesek kiváltani a betegek. Komolyan szólva: nem alaptalan a gyógyszerkassza ésszerűsítése, s a törekvés, hogy csökkentsék gyártók extraprofitját -és az azzal összefüggésben lévő üzleti érdekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában