Helyi közélet

2012.07.16. 10:36

Hiányzol? Ugrik a támogatás!

Miskolc, Vizsoly, Telkibánya - Még szigorúbban bánna a lógós diákokkal a kormány. Utólag sem lenne családi pótlék.

Miskolc, Vizsoly, Telkibánya - Még szigorúbban bánna a lógós diákokkal a kormány. Utólag sem lenne családi pótlék.Minisztériumi tervek szerint az iskolakerülő diákok után járó iskoláztatási támogatást (családi pótlékot) szeptembertől nem utalnák át egy külön folyószámlára, mint eddig, így a támogatást a szülők utólag sem kapnák meg. Ezzel a szigorú szabállyal szeretnék jobban ösztönözni a szülőket, hogy gyerekeiket iskolába járassák, a diákokat pedig, hogy ne hiányozzanak a tanítási órákról. Mint kiderült, az elmúlt két tanévben hazánkban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében függesztették föl a legtöbb esetben a családi pótlékot iskolakerülés miatt.

Elszökik az iskolából

Miskolcon sem volt kevés a lógós diákok száma, az elmúlt tanévben 448-an hiányoztak igazolatlanul 50 óránál többet, így ennyi esetben kellett felfüggeszteni a gyerekek után járó családi pótlékot, tudtuk meg dr. Sáfrányné dr. Vörösvári Ildikótól, a miskolci önkormányzat gyámügyi osztályának vezetőjétől. Jelezte, a szülők változatos magyarázatokat adtak arra a kérdésre, miért nem jár a gyerek iskolába: „nem is tudtunk róla”, „nem szeret odajárni”, „akármit csinálunk vele, nem megy”, „beteg volt, de az orvos nem ad igazolást”, „nem is hiányzik, csak kiküldik az óráról, mert rossz a magatartása”, „bevisszük reggel, de elszökik”, „terhes lett” és így tovább.

A kirendelt eseti gondok segítségét azonban szeretik a családok (a tervek szerint ez is megszűnik), mert segít nekik a bevásárlásban. Így nem a szülőnek kell azon gondolkodnia, hogy a gyerek hiányzása miatt felhalmozódott családi pótlékot hogyan tudja a leghatékonyabban felhasználni, tette hozzá az osztályvezető.

Közösségfejlesztéssel

Érdeklődtünk kisebb településeken is, megoldást látnak-e a szigorításban. Bihi Miklós, Vizsoly polgármestere másként oldaná meg a problémát. Az általa vezetett településen 70 százalék fölött van a hátrányos helyzetű gyerekek aránya, mégsem kellett egyik családtól sem megvonni a családi pótlékot. Ennek az az oka, hogy nem várták meg a tömeges hiányzást, hanem összehívták a szülőket egy kis vendéglátásra. Volt szendvics, tea, és a roma vezetők mondták el, miért fontos a gyerekeknek iskolába járni és tanulni. Ezt a szülők sokkal jobban elfogadták, mintha a település vezetőjétől hallották volna. Bihi Miklós szerint több uniós és állami forrást kellene közösségfejlesztésre szánni, mert ez hatékonyabbnak bizonyul, mint a törvényi szigor.

Ha helyben az iskola

Telkibányán is élnek hátrányos helyzetű gyerekek, de itt sem kellett egyetlen családi pótlékot sem felfüggeszteni, mondta lapunknak Mester Lászlóné polgármester. Véleménye szerint ez annak is köszönhető, hogy helyben van az iskola, így a diákoknak nem kell utazgatniuk. Hiszen, ha nehezebb elérni az oktatási intézményt, akkor nehezebb reggel felkeni, könnyebben azt mondja a gyerek, hogy inkább nem megy. Ráadásul egy kistelepülésen mindenki ismer mindenkit, hamar feltűnik, ha valamelyik diák az utcán cselleng, de a pedagógusnak is sokkal könnyebb szoros kapcsolatot tartani a szülőkkel, sorolta a polgármester.

 Számokban

Miskolcon jelenleg havonta 170-180 gyermek után járó iskoláztatási támogatást függesztettek föl, az összeget az eseti gondnok veheti fel. 

Ez havonta egy-egy gyermeknél átlag 17 ezer forintot jelent, összességében havi 2,6 millió forintot.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2054 esetben érkezett jelzés az elmúlt tanévben, hogy a diák 50 óránál többet hiányzott igazolatlanul.

Ebből 964 esetben függesztették föl az iskoláztatási támogatást.

A felfüggesztéssel egyidőben 795 gyermeket kellett védelembe venni. 


Megszavazta a parlament csütörtökön azt a belügyminiszteri javaslatot, amely alapján jövő január 1-jétől az igazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában