Helyi közélet

2012.07.01. 12:26

„50 ifjú tehetség” XX. - Édesanyja műtermében kezdődött

Miskolc - Szanyi Borcsa, 33 éves szobrász, alapvetően inkább kiállító művésznek tartja magát

Miskolc - Szanyi Borcsa, 33 éves szobrász, alapvetően inkább kiállító művésznek tartja magát„A helyszín, ahol felnő az ember, ahol az első impulzusok érik, ahol a személyisége kikristályosodik, mindenki számára örök érvényűen meghatározó – mondja Szanyi Borcsa szobrászművész, akinek szüleit is jól ismerik a miskolci emberek, hiszen mindketten szobrászművészek. – Miskolc nagyszerű hátteret biztosított ehhez – folytatja Borcsa –, leginkább annak a jótékony kettősségének köszönhetően, hogy ötvöződik benne a városi lét mozgalmassága és egy személyesebb légkör. Jelenleg mégis Budapesten élek, mert itt több szakmai lehetőségem nyílik.

De gyakran járok haza” – jegyzi meg. Gyerekként nem készült szobrásznak, noha a miskolci művésztelep számtalan alkalmat adott arra, hogy agyaggal, viasszal, gipsszel „játsszon”. Kamaszkorában aztán automatikusan nyúlt vissza ezekhez az anyagokhoz, de a gimnáziumi évek alatt vált nyilvánvalóvá számára, hogy szobrász szeretne lenni. „Alapvetően kiállító művésznek tartom magam, így többnyire autonóm, saját indíttatású szobrokat készítek – mondja Borcsa. – Sokféle anyagban és méretben dolgozom, többek közt vasból, fából, kőből, bronzból, homokból, az aprócska éremtől a köztéri méretekig. Szeretek nagy méretű szobrokat alkotni, lenyűgöz bennük az anyag önmagában rejlő ereje.” 

A szakmai sikereket is elsőként ezen a téren, az autonóm szobrászat terén tartja fontosnak. Mostanában a hazai kiállítások mellett egyre gyakrabban jelenik meg külföldön, így az elmúlt évben többek között Rómában, Brüsszelben, Pozsonyban, Potenzában, Bécsben állította ki szobrait. Mindemellett nagyszerű feladatnak tartja az alkalmazott szobrászatot, ezek közül különösen a köztéri szobrászatot. Miskolcon két köztéri szobra áll: Mancs, melyet még egyetemi évei alatt mintázott meg, és a színház tövében Laborfalvi Róza mellszobra.


  50 arc

Sikeres fiatalokat mutatott be az Észak-Magyarország kiadványa, akik eddigi életükről és terveikről is meséltek a lap munkatársainak. Ez a portré ennek a sorozatnak a része.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Tavaly ilyentájt indította útjára lapunk, az Észak-Magyarország egyedülálló kezdeményezését, hogy megyénk 35 évesnél fiatalabb tehetségeit külön kiadványban mutassa be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában