Helyi közélet

2012.06.06. 14:13

Megkezdődhet a gyermekesély program Ózdon

Ózd - Közel félmilliárd forintot fordíthatnak a felzárkóztatásra, „Gyermekesély az Ózdi Kistérségben” címmel egy három esztendőn át tartó pályázat indul az észak-borsodi régióban.

Ózd - Közel félmilliárd forintot fordíthatnak a felzárkóztatásra, „Gyermekesély az Ózdi Kistérségben” címmel egy három esztendőn át tartó pályázat indul az észak-borsodi régióban.

Ózd és Putnok lesz a központ, de a két nagyobb város mellett a falvakban is több szolgáltatást, képzést és rendezvényt tartanak majd az előttünk álló időszakban. Az Ózd Kistérségi Többcélú Társulás ülésén kiderült: ugyan csökkentett anyagi támogatás mellett, de uniós forrásokat bevonva sikerül megvalósítani az elképzeléseket.

Majd félmilliárd

- A pályázatban eredetileg 600 millió forintos költségvetés szerepelt, ezzel szemben nagyjából félmilliárdot fordíthatunk erre a célra – fogalmazott Fazekas Zoltán, Ózd alpolgármestere, a pályázat előterjesztője. – Ez a változás alapvetően a szakmai tartalmat nem érinti, bizonyos járulékos költséget kell csökkenteni. Ez egy nagyon komplex munka lesz. Három éven keresztül az Ózdi kistérség szinte valamennyi településén a rászoruló gyerekeknek egyfajta közösségi programok szervezését jelenti. Emellett Ózdon és Putnokon intézményi fejlesztések is megvalósulnak, az úgynevezett Biztos Kezdet Házakat hozhatunk létre.

Közel harmincan dolgoznak majd ezekben az épületekben, hogy olyan valós tartalmak jöjjenek létre, amelyek hozzájárulnak a gyerekek fejlődéséhez. Itt a három éves kor alatti kicsik és szüleik közösségformálása történik majd meg. Egészségügyi szűrőprogramokon vehetnek majd részt és a gyermeknevelés fortélyait sajátíthatják el.

Kicsiktől a kamaszokig

- Ez a pályázat egy komoly esélyt jelent azoknak a gyermekeknek, akik valamilyen szinten elmaradásban vannak a többiekhez képest – ezt már Barczy Orsolya, szakmai vezető tette hozzá. – A pici gyereket nevelő családoktól indulva, gondot fordítunk a kamaszokra is. Olyan szolgáltatásokat indítunk el, amelyek jóvoltából elkerülhető, hogy a tizenévesek az utcán csellengve, haszontalanul töltsék a mindennapjaikat. Igyekeztünk úgy összeállítani ezt a három éves programot, hogy minden korosztályban és minden problémára tudjunk választ adni. Senkit sem szeretnénk kizárni, mindenki számára nyitottak lesznek a házak, a szolgáltatások és a rendezvények is. Augusztus 1-jétől, szűk három éven keresztül.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában