Helyi közélet

2012.06.23. 16:16

Maga a történelem!

Miskolc - Ezt a numizmatikai gyűjteményről jelentette ki Lovász Ferenc kiállító-szervező a szombati, Gárdonyi Géza Művelődési Házban rendezett kiállítás és vásár kapcsán.

Miskolc - Ezt a numizmatikai gyűjteményről jelentette ki Lovász Ferenc kiállító-szervező a szombati, Gárdonyi Géza Művelődési Házban rendezett kiállítás és vásár kapcsán.S nem kellett biztatni, hogy meséljen arról, hányféle pénz volt forgalomban csak száz év leforgása alatt, kezdve 1890-től, Ferenc József pénzérméitől a kettős pénzen, a négynyelvű pénzérméken át az első világháborútól egészen a trianoni béketárgyalásokig. A végzettségét tekintve vegyészmérnök gyűjtő azt is elmondta: kisiskolás korában még több volt a férfi tanár mint a nő, előbbieknek köszönheti, hogy még gyermekkorában elkapta a gyűjtőszenvedély. Akkor még gyűjtött mindent, ami szép és természetes, a madártollaktól a bélyegekig. Ami máig megmaradt: az ásványok és a régi fémpénzek iránti szerelem, amelyet már sikerült átplántálnia öt fiú unokájába is. Legféltettebb kincseiből hozott mutatóba néhányat az ötödik (de első nyári) miskolc-hejőcsabai numizmatikai kiállításra, ahol más kiállítók, gyűjtőszakkörök régi papírpénzei, érem-, kitüntetés-, bélyeg- és ásványgyűjteményei is láthatók voltak. A 100 forintos belépő mellett nem csak nézegetni, kérdezgetni lehetett, de helyszíni - ingyenes - értékbecslést is adtak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában