Helyi közélet

2012.06.19. 19:55

Kazincbarcikai kórház - Levelek, aláírások, demonstráció

Kazincbarcika - A barcikaiak „harcba indulnak” kórházuk megmentése érdekében.

Kazincbarcika - A barcikaiak „harcba indulnak” kórházuk megmentése érdekében.Amikor elmúlt héten szerdán kiderült, hogy milyen tervei vannak az egészségügyi kormányzatnak a kazincbarcikai kórházzal, a városban és a környező településeken élők mélyen megrendültek, az elképzelések szerint ugyanis a szülészet és a gyermek fekvőbeteg-ellátás teljes mértékben megszűnik, a 70 aktív belgyógyászati ágy helyett 40-et finanszíroz majd az OEP, de a tervek szerint nem lesznek nőgyógyászati, sebészeti és szemészeti ágyak sem, ehelyett egynapos ellátásra kapnak engedélyt.

Az eltelt egy hétben a barcikaik egy emberként mozdultak meg, nem szeretnék szó nélkül tűrni, hogy kórházukból „elfekvőt” csináljanak, ezért csütörtök délutánra demonstrációt szerveznek, aláírásgyűjtő íveket másolnak, tiltakozó aláírásokat gyűjtenek. Készült egy kitűző is, „Kazincbarcikán születtem!”, felirattal.

Közben egy eddig ismeretlen „szervezet” – akik úgy nevezik magukat, hogy „Emberek Borsodból” –, levelet írtak, melyet eljuttattak szerkesztőségünkbe és – ha hinni lehet az e-mailcímnek – Orbán Viktorhoz is, s melyben „vázolják és leírják nemtetszésüket”. A levél statisztikával kezdődik: 50-60 település, 100-120 ezer ember, 100-120 ezer szavazat, majd kifejti, hogy a barcikai körül élő emberek többségétől több tíz kilométerre kerül a sürgősségi és szülészetét, ha ezeket az osztályokat bezárják Kazincbarcikán. „Megkérdezték önök a feleségeiket, hogy szülés előtt van-e kedvük közel 100 kilométert zötykölődni?”, kérdezik, majd kifejtik, hogy az utak állapota miatt néhol csak lépésben lehet haladni, így várhatóan a jövőben több gyerek születik majd otthon vagy a mentőben.

A levélíró felételezi, hogy a döntés mögött az áll, hogy a barcikai városvezetés MSZP-s, majd kifejti: nem nagyon politizál, ő maga nem áll egyik párt oldalán sem. „De el szoktunk menni szavazni, és mi nem szavazunk olyanokra, akik emberi életeket tesznek kockára pártérdekekből!”, írják, és arra kérik Orbán Viktort, hogy gondolja át a döntést.

ÉM-SZP


Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem egyformán érinti a megyénkbeli kórházakat a struktúraváltozás, és nem is egyformán fogadják.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyénkbeli kórházak is kézhez kapták azt az OTH-határozatot, amely alapján júliustól működniük kell.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem egyformán érinti a kórházakat a struktúraváltozás, és nem is egyformán fogadják.

Kazincbarcika - Szitka Péter polgármester levelét megírta...


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában