Helyi közélet

2012.06.26. 18:25

Cseresznye, kenyérsütőgép és a Facebook

Nyékládháza - Az interneten is cserélik receptjeiket a nyugdíjas klub tagjai, s gyűlik a sok ételleírás egy (talán?) könyvhöz.

Nyékládháza - Az interneten is cserélik receptjeiket a nyugdíjas klub tagjai, s gyűlik a sok ételleírás egy (talán?) könyvhöz.Áprilistól – egészen a fűtési szezon kezdetéig –, október közepéig él nyékládházi nyaralójában a Perjési család. Így megy ez már több évtizede, amióta megépült a nyéki ház. Nyaranta lezárják a miskolci lakást, és irány Nyék: korábban, míg dolgozott a házaspár, innen jártak munkába, most már mindketten nyugdíjasok. Korábban a fiúk lakott kinn velük, most már a két unoka, a 11 éves Levente és a 8 éves Nóri tölti velük a nyár egy részét.

– Csodálatos itt kinn, nagyon jó baráti társasággá váltunk mi, itt nyaralók az étizedek alatt – meséli Márta, a feleség. S mutatja a házat, igyekezett hasonló konyhát kialakítani, mint amilyen a bérházi lakásban van Miskolcon, így mindkét helyen otthon érzik magukat.

Könnyű konyha

László, a férje a kertben vezet minket körbe, miután saját termésű cseresznyével kínál. Megnézzük a paradicsomágyásokat, a zellert, a karalábét, megszagolgatjuk a lestyánt. László mutatja a gyümölcsfákat is: van körte, meggy, őszi és sárgabarack, szilva. Márta rengeteget főz be, sorakoznak a befőttek és lekvárok a polcokon, meséli, gyakran ad ajándékba saját készítésű finomságokat. László a birsalmasajtjával büszkélkedik (bár még messze a szezonja elárulja nekünk a receptjét), mint mondja fél óra alatt elkészül, s csodájára jár a család. A nyár igen izgalmas a tó partján. László gyakran jár horgászni, igaz, a halat nem szeretik. Mártáé pedig a háztartás: minden nap háromfogásos ebéd kerül az asztalra, de ne gondoljunk nagyon bonyolult dolgokra.

– Talán a korral jár – nevet a feleség – de egyre kevésbé szeretjük a nehéz ételeket. A desszert azonban nem maradhat el, mostanában kedvencük a túró valamilyen idénygyümölccsel.

A sütés és a klub

Ottjártunkra valami nagyon finommal, de egyszerűvel készült Márta: kelttésztából készült sajtossal és pizzással. Négyesben vártak bennünket, ott volt Olgi és férje is, akikkel a nyugdíjas klubban lettek barátokká. Mert Perjésiék alig néhány éve, hogy csatlakoztak egy klubhoz: azért tetszett meg nekik, mert az értelmiségieknek hirdették meg, Miskolci Indián Nyár Értelmiségi Kör a neve. Azóta sok idejüket töltik együtt.

– A kelttészta készítését és a sütést is a klubban tanultam – mondja Márta, megjegyzi, korábban sosem sütött, a munka mellett nem volt rá ideje. Közben kiemeli a sütőből a tésztát. Két fajtát is, az egyik tepsi krémsajttal, a másik pizzakrémmel készült, mint kiderült, az unokáknak is ez a kedvence. Bonyolultnak tűnik, de Márta állítja, egyáltalán nem az, egy óra sem kell hozzá, hogy elkészüljön.

– Egy kenyérsütőgép kellett hozzá, semmi más – árulja el. – Mióta megvettem, nagyon kihasználom.

Beleteszi a hozzávalókat, magyarázza, majd a kész tésztát kinyújtja, tölti, beteszi a sütőbe, és hamarosan kész is.

Kölesfasírt, zabkása

Márta hangsúlyozza, a klubban gyakran szóba kerül a főzés-sütés, a receptek pedig gyakran cserélődnek. Azért is találta ki, gyűjtsék össze, és csináljanak egy könyvet.

– Olyan receptekre gondoltam, amelyek olcsók és könnyen elkészíthetőek – mondja. – Amelyeket a kisnyugdíjas is el tud készíteni.

Jöttek is a receptek tucatszámra, meséli, vagy háromszáz biztosan összegyűlt. Van klubtársa, akitől egy teljes régi receptkönyvet, s van, akitől gyógyító recepteket kapott, és különleges ételek, mint például a kölesfasírt, a tökmagos kenyér, a zabpehelykása receptjét. Hogy lesz-e az összegyűjtött anyagból könyv, nem tudni, de tény, Márta maga is rengeteget tanult amióta a receptekkel foglalkozik. Például igazi, házi szilvásgombócot és krumplinudlit készíteni. Barátnője, Olga bólogat, ő a zabpehelykását szerette meg a klubban. A klubtagok a modern korhoz alkalmazkodva sokszor nem is személyesen, hanem az interneten tartják a kapcsolatot. Márta elárulja, szinte mindegyikük aktívan internetezik, ő maga is nem egyszer osztotta meg valamely jól sikerült étel receptjét a többiekkel a Facebookon.

ÉM-HM

Receptek

Márta-féle kelttészta recept

Hozzávalók:

4 dl tej, 60 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 3 evőkanál cukor (ha sós, például pizzás tésztát csinálunk, akkor kevesebb cukor), 1 teáskanál só, 1 dl étolaj vagy 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás.

Elkészítése:

A fent felsorolt sorrendben tesszük az alapanyagokat a kenyérsütő gépbe. Bekapcsoljuk a kelesztőprogramot, a kész tésztát tetszés szerint töltjük, sütjük, a következő lépésekben:

Körülbelül 40-szer 40 centisre nyújtjuk a tésztát, s kenjük vagy az alábbi ajánlatokkal, vagy azzal, ami eszünkbe jut. Feltekerjük jó szorosan, és kb. 2 ujjnyi darabokra szeljük. Egy tepsibe 16 darab jut.

Ha édes krémet teszünk bele, akkor mielőtt majdnem kész a sütés, 2 dl tejszínt, 2 evőkanál cukrot és 1 csomag vaníiliás cukrot elkeverünk és a tésztára locsolunk. Visszadugjuk a sütőbe és készre sütjük.

Ha sósat készítünk, akkor mielőtt majdnem kész, reszelt sajttal szórjuk meg, és sütjük tovább pár percig.

Édes variációk:

Kakaós krém: 10 dkg vajat 3 evőkanál kakaóval és 2 evőkanál porcukorral kikeverünk, a kinyújtott tésztára kenjük.

Megkenhetjük például nutellával is.

Egy harmadik lehetőség: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor keverékét kenjük a tésztára.

Sós variációk (Ezeket készítette nekünk Márta.)

Ugyanazt a tésztát, az egyik tepsibe csak krémsajttal kente meg, amikor a tepsibe tette, megkente 1 tojás felvert sárgájával és megszórta reszelt karavánsajttal.

A másik tepsibe pizzakrémmel kente meg a tésztát.

Váratlan vendég esetén gyors nass

1 csomag babapiskóta (Mártinak mindig van otthon), 1 citrom héja és leve, 2,5 dl főzőtejszín, 2 doboz tejföl, 1 db vaníliás cukor, 7 evőkanál cukor.

A cukrot, a vaníliát, a tejfölt, a citromot összekeverem. Belekeverem az apróra vágott babapiskótát, és végül a felvert tejszínt is belkeverem. Egy óra hosszáig hagyom a hűtőben összeérni.

Csokoládés kocka

50 dkg darált keksz, 2 dl tej, 30 dkg porcukor, 1 db Ráma, 3 evőkanál kakaó, 3 kanál rumkivonat, 30 dkg darált dió.

A tejet, a margarint, a cukrot és a kakaót jól felmelegítjük a gőz felett – én nem gőz fölött csinálom, mondja Márta, mert macera, csak állandóan keveri – hozzáadjuk a darált kekszet, a diót és a rumkivonatot. Jól elkeverjük. Az így kapott masszát porcukrozott tálcára öntjük és egyformára, kb. másfél centisre egyengetjük.

Mikor kihűlt, egy 20 dkg-os étcsokoládét 6 dkg Rámával összeolvasztunk, és a már kihűlt tésztára kenjük.

A süteményt akkor szeleteljük, ha a tetején a máz már teljesen kemény. Vízbe mártott késsel szép sima szeleteket tudunk vágni tetszés szerinti nagyságban.

Laci nagyapa híres birsalmasajtja

Másfél kiló birsalmát jól megmosunk, négy vagy hatfelé vágunk nagyságától függően. Csak a férges, rohadt részt vágjuk ki, vagyis a magház, a mag és a héj rajta marad.

Vízben (amelybe két evőkanál citromlevet is teszünk) feltesszük főni. Amikor puha, a megfőtt almát lepasszírozzuk. A passzírozóban maradt anyagot (magház, mag) kidobjuk.

75 dkg cukrot lehetőleg mély teflon edényben megolvasztunk, majd amikor a cukor megolvadt, hozzákeverjük a birsalmapépet. Folyamatos keverés közben mindaddig közepes lángon főzzük, amíg nagyon sűrű nem lesz, és elválik a teflontól. Ha elérte ezt a sűrűséget (kb. 20 perc), folpackkal bélelt edénybe, tálba, őzgerincformába öntjük. Ebben az edényben hagyjuk kihűlni, kb. 8-10 órán át. Tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a folpackot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában