Helyi közélet

2012.06.26. 10:18

Bányászjövőt álmodnak Borsod-Abaúj-Zemplén megyének

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szakember szerint megyénkben a szénbányászat fejlesztése megyénkben számos lehetőséggel kecsegtet.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szakember szerint megyénkben a szénbányászat fejlesztése megyénkben számos lehetőséggel kecsegtet.A kormány gazdasági progamjában kiemelt helyen szerepel a hazai szénbányászatra alapozott energiatermelés újjáélesztése és a magyar szénre alapozott fűtési módaszerek újra elterjesztése, hogy csökkentse az ország energiafüggőségét. Erről egy múlt őszi miskolci konferecnián Illés Zoltán környezetügyi államtitkár is beszélt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye elhanyagolhatatlan potenciállal rendelkezik a szénbányászatban, mint iparágban.

Irány a mélyművelés!

A mélyműveléses nagyüzemi szénbányák bezárását követően a szénbányászat megyénkben jelenleg csak bükkábrányi, felsőnyárádi és sajókazai külfejtések művelésében él tovább. Mint dr. Izsó István miskolci bányakapitány

megyei közgyűlés részére készített elemzéséből megtudhatjuk, a kisebb bányák éves termelése nem éri el az 50-100 ezer tonnát, az alkalmazott bányaművelési technológia és az egyes bányaüzemek ásványvagyona nem is tesz lehetővé ennél nagyobb termelékenységet.

„A kitermelt szénnek ma legfeljebb 60-70 százaléka alkalmas lakossági szénfelhasználásra – tette hozzá dr. Izsó István – ugyanis a fűtőberendezések általában csak 10 milliméternél nagyobb szemnagyságú szenek eltüzelésére képesek, ugyanakkor nem létezik olyan technológia, amely ennél kisebb szemnagyságú, úgynevezett porszén kitermelését ne eredményezné. A kitermelt porszén energetikai értékesítésére viszont ma nincs lehetőség.”

A szakember szerint e bányavállalkozások legnagyobb jelentősége abban mutatkozik meg, hogy megtartott egy szűk szakembergárdát, amelyre új bányanyitások esetében átmenetileg építeni lehet, illetve amely akár alkalmas lehet a jövőbeli bányászati fejlesztésekhez elengedhetetlenül szükséges szakemberek kiképzésére, felkészítésére is.

Ha átállnak a szénfűtésre

Nagyobb termelékenységű bányák üzembe állítása és nyereséges üzemeltetése azonban csak úgy lehetséges, ha biztosított termelésük erőművi átvétele és/vagy a települési intézmények fűtésének szénre történő átállítása megtörténik. „Utóbbi felhasználói piac kialakításával, számítások szerint mintegy 50-60 megawatt teljesítményigény jelentkezne, melyet évi 400-500 kilotonnat szénnel lehetne kielégíteni – vélekedik a bányakapitány. – A szénigény külfejtésekből és mélyműveléses bányaüzemekből egyaránt biztosítható.

ÉM-SZB

 Előfordulások és szénvagyon

Külfejtések

Komjáti: 57 millió tonna

Szendrő: 11,6 millió tonna

Szőlősardó-Teresztenye: 4,5 millió tonna  

Mélyművelések

„Dubicsány I. szén” bányatelek: 52,3 millió tonna

Tardonai kutatási terület: 48,6 millió tonna

Miskolc Forrásvölgyi előfordulás: 39,1 millió tonna

Farkaslyuki kutatási terület: 12,5 millió tonna

Sajómercse II. szénelőfordulás: 88,7 millió tonna 


Borsod-Abaúj-Zemplén - Az állami szociális szénprogram lehet megyénk bányászatának egyik kitörési pontja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában