Helyi közélet

2012.05.16. 15:45

Engesztelő zarándoklat: „Megmozgatja az embereket”

Komlóska - Engesztelő zarándoklat indul Komlóska és Pálháza szervezésében.

Komlóska - Engesztelő zarándoklat indul Komlóska és Pálháza szervezésében.

Engesztelő zarándoklat indul június elején az ország négy pontjáról, hogy június 15-én a fővárosban a bazilika előtt egyesítsék az ország keresztjét.

Az esemény több ponton is hasonlít ahhoz a Nemzeti zarándoklathoz, amelyet 2009-ben rendeztek meg. A szervező két település akkor is Komlóska és Pálháza volt, ugyanúgy az ország négy pontjáról indultak, az esemény végén ugyanúgy a budapesti bazilika előtti téren egyesítették az ország keresztjét.

– Valóban sok pontján hasonlít az az esemény a mostanihoz, viszont számos pontjában el is tér attól – mondja Köteles László, a június 6-án induló Nemzeti zarándoklat főszervezője. – A mostani zarándoklat nem fogalmaz meg politikai célt. Itt elsősorban a társadalmi megbékélés, megtisztulás, a lelki megújulás a fontos.

Évforduló

A zarándoklat egy évfordulóhoz is kötődik.

Mindszenty József bíboros születésének 120. évfordulója alkalmából szeretnénk folytatni az általa is támogatott Nagy Magyar Engesztelő Mozgalmat a Magyar Katolikus Püspöki Kar által 1946. december 26-án kiadott körlevelének szellemében – mondja Köteles László. – Örömünkre szolgál, hogy ennek a rendezvénynek a támogatottsága sokkal nagyobb, mint a három évvel ezelőtti zarándoklaté volt. A politikamentesség megmozgatja az embereket, nyitottabbá tette a szíveket, és a nyitottságot jelzi, hogy a három nagy történelmi egyház, a római- és a görögkatolikus, valamint a református egyház is a legmagasabb szinteken vesz részt az eseményen. A pannonhalmi ágat Várszegi Asztrik püspök úr indítja, a pálházi indulásnál jelen lesz dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, és a zarándoklaton részt vesz Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus görögkatolikus püspöke, aki Pálházától Miskolcig velünk zarándokol majd. Rajtuk kívül számos művész is jelezte csatlakozási szándékát.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában