Helyi közélet

2012.05.25. 12:49

A főutca, mint legnagyobb bevásárlóközpont

Miskolc, Debrecen - Debrecenben is az volt a helyzet, ami Miskolcon: a város szívét jelentő főutca forgalma visszaesett, mert csökkent a fizetőképes kereslet, és mert a vásárlók szívesebben mennek bevásárlóközpontokba.

Miskolc, Debrecen - Debrecenben is az volt a helyzet, ami Miskolcon: a város szívét jelentő főutca forgalma visszaesett, mert csökkent a fizetőképes kereslet, és mert a vásárlók szívesebben mennek bevásárlóközpontokba.

A debreceni városközpont üzleteit egy helyen, a városközpont.hu honlapon mindenki megtalálja. A cél ugyanis az, hogy a belváros legyen a város legnagyobb bevásárlóközpontja.

A honlapon 150 kereskedő van jelen, és egy havi magazinnal is segíti a város a kereskedők működését. Ennek költsége havonta 2 millió forint, amely reklámokból jön össze. Mindezt Kováts Ákos, a Civis Ház Zrt. vezérigazgatója mondta el lapunknak, amikor arról kérdeztük, a civis város hogyan segíti a belvárosi kereskedőket.

Kováts Ákos egyben a város főépítésze is, így elsőként a debreceni főutca elhelyezkedésére tért ki: „Ugyanaz a probléma, ami a miskolci főutcán is jelentkezett, nálunk is megvan, azaz a bevásárlóközpont elszívja a vásárlókat, és a váslág miatt kisebb is a kereslet. Annyiból azonban szerencsésebb helyzetben vagyunk, hogy nálunk jobb elhelyezkedésű a sétálóövezet. Nem egytengelyes a főutcánk, hanem a főtérből nyílnak kisutcák. Valamint nálunk a vásárlőerő is jobb. Ennek ellenére persze van mozgás a főutcai üzletek bérlésében, de ha valahol visszamondják, azonnal találunk új bérlőt.”

Azt is megtudtuk, Debrecenben kevés a magántulajdonban lévő üzlet, a többség a Civis Ház Zrt.-hez tartozik.

Kováts Ákos beszélt arról is, hogy a nívósabb, márkásabb üzletek maradtak a belvárosban. „Van próbálkozás kommerszebb üzletekre, például turkálóra, kínai boltokra, de nem engedjük, hogy a színvonal csökkenjen. A jó bérlőknek, akikkek együtt tudunk működni, kedvezményeket, engedményeket is adunk, hogy maradjanak” – magyarázta.

És mit tettek eddig a belvárosért? A főépítész elsőként a honlapot és az újságot említette, valamint azt, hogy plusz 250 parkolóhelyet alakítottak ki, itt olcsóbb a parkolás, péntek déltől pedig ingyenes.

„Szívesen látnánk a miskolci klaszter tagjait Debrecenbe, jó lenne, ha rádöbbentenék a helyieket, hogy az ő összefogásukra is szükség van. Ez ugyanis hiányzik nálunk. De a városközpont.hu honlaphoz is csatlakozhatnának” – vélekedett.

ÉM-NSZR


Miskolc - Nemcsak Miskolc főutcája küzd az elnéptelenedéssel, persze ez a helyi kereskedőket nem vigasztalja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában