Helyi közélet

2012.04.02. 18:06

Szakértői telefon: Hogyan kell „árfolyamot rögzíteni”?

Miskolc - Az autóhitellel rendelkezők is szívesen élnének az árfolyamstoppal, de nekik nem lehet.

Miskolc - Az autóhitellel rendelkezők is szívesen élnének az árfolyamstoppal, de nekik nem lehet.

Hétfőn délelőtt kiderült, továbbra is nagyon sok devizahiteles van bajban megyénkben, de ugyanígy a szomszédos megyékben is, hiszen még Egerből is érkezett telefonhívás szakértőnkhöz. Ezúttal Stoff László, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete miskolci irodájának munkatársa válaszolt olvasóink kérdéseire, vagy adott tanácsot a segélykérő jajszavakra.

A kérdésekből legfőképp az derült ki, hogy a devizahitelesek nincsenek tisztában az árfolyamrögzítés legalapvetőbb szabályaival sem, bár igaz, az erről szóló törvényt március közepén fogadta el az Országgyűlés.

Előbb a közszféra

Stoff László tehát sok olvasónknak elmondta: április 1-jétől, az első két hónapban a pénzügyi intézmények kizárólag a közszférában dolgozók kérelmét kötelesek befogadni, majd ezt követően júniustól a lakáscélú hitelesekét, szeptembertől pedig a szabad felhasználású devizakölcsönnel rendelkező hiteladósokét. Ugyanakkor a pénzügyi intézmények már korábbi időpontban is befogadjanak kérelmeket. A szakember hangsúlyozta: az árfolyamrögzítést minden olyan lakóingatlannal fedezett devizaalapú hiteles és lízingszerződéssel rendelkező igényelheti, akinek az eredeti hitelösszege nem haladja meg a 20 millió forintot, nincs 90 napnál nagyobb késedelemben, és nem áll semmilyen más banki fizetéskönnyítő program hatálya alatt. Nem vonatkozik a törvény és az árfolyamrögzítés mindazokra, akiknek devizában történt a hitel folyósítása.

A kamatrészt elengedik

Az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát igénybevételét a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél. Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A törvény mindazonáltal lehetőséget biztosít arra, hogy három év elteltével az ügyfél kezdeményezze az árfolyamrögzítés megszüntetését. A bankok svájci frank esetében 180 forintos, az euró esetén 250 forintos, a japán jen esetében pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje alatt. A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt elengedik, a hiteladósnak csak a tőkerészt kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint, jelezte Stoff László.


Autóhitelre nem vonatkozik

Sok olyan olvasónk is tanácsot kért a szakembertől, aki autóvásárlásra vett föl devizaalapú hitelt, és bizony ők sem jártak jól. Van, aki az autó eredeti vételárának lassan már a kétszeresét fizeti ki a törlesztőrészletek folyamatos emelkedése miatt. Stoff László nem tudott számukra biztatót mondani, mivel az árfolyamrögzítés rájuk nem vonatkozik. Azt azonban hangsúlyozta, ha valaki végképp nem tudja fizetni autóhitelét, jobb, ha eladja a kocsit, és vesz egy olcsóbbat. A nagyobb autókereskedéseket kell megkeresni a hitelszerződéssel, ott tanácsot adnak, milyen módon lehet megszabadulni a hiteltől vagy annak egy részétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában